Top-15 дивних сайтів Інтернету

Світ без диваків був би нудний і одноманітний. Вони придумують дивні речі, роблять шалені вчинки і відкривають дивовижні сайти. Але не варто забувати, що дивацтво часто межує з геніальністю, і деякі дії, що здаються дивними, згодом стають прикладом для наслідування.

Сьогодні ми розповімо про таких «диваків», і ви побачите, що навіть із найбезглуздішої і божевільної ідеї можна зробити веб-проект, який викличе інтерес у мільйонів користувачів.

Sound of Hamburg – конструктор класичної музики

Даний проект по праву можна включити навіть у десятку самих оригінальних сайтів Інтернету. Унікальність сайту полягає, перш за все, в тому, що його творці – це не тільки веб-програмісти, а й музиканти, члени Гамбурзького філармонічного оркестру. Що ж такого незвичайного вдалося створити настільки дивному симбіозу? Творці «Звуків Гамбурга» зробили справжній музичний конструктор, використовуючи який, кожен може створити гарну класичну мелодію.

Конструктор не схожий ні на одну з тих програм для створення музики, які нам доводилося бачити. На екрані показуються кілька варіантів «живих» зображень з веб-камер, скажімо, акваріум або міська площа. Користувач може прив’язати до кожного рухаючого об’єкту певну музичну партію. Коли людина йде з кадру, партія музичного інструменту закінчується. Найдивовижніше в усьому цьому те, що хоча результат, певною мірою, передбачити складно, але всякий раз мелодія виходить дуже красивою.

Labuat – намалюй музичний кліп мишкою

Деякі творчі починання стають відомими завдяки музиці. Так, наприклад, якщо б не музика Горана Бреговича, невідомо, чи знав би хто-небудь про фільм Еміра Кустуріци «Arizona Dream», а якщо б не The Beatles, навряд чи кого-небудь зацікавив би сюжет фільму «Magical Mystery Tour». Ну а в даному випадку все навпаки – якби не блискуче реалізована ідея створення інтерактивного кліпу, мало хто знав би про іспанський музичний колектив Labuat.

Протягом всієї музичної композиції на екрані показується струмочок чорнил (або слід від пензля, важко сказати однозначно), який залишає за собою забавні сліди. Напрямком цього струмочка можна керувати за допомогою курсору, а коли композиція закінчиться, – прокрутити «записаний» кліп ще раз. Якщо буде бажання, посилання на це творіння можна надіслати своєму знайомому по електронній пошті.

Incredibo – управління музичним колективом

Якщо ви завжди шкодували, що вам «ведмідь наступив на вухо», не біда – за допомогою даного сайту у вас є шанс реабілітуватися. Сайт Incredibox дає можливість спробувати себе в ролі керівника музичного колективу, що співає а капела. Кожному з учасників «хору» можна привласнювати свої звуки, співаків можна видаляти по ходу співу або додавати нових.

Є також можливість включити режим випадкового вибору звуків – в цьому випадку «хор» буде сам шукати мелодію. Одним словом, дуже кумедна ідея, яка не вимагає від «керівника» ніякої музичної освіти.

Optuswhalesong – китова симфонія

Створення оригінального веб-проекту – це чудовий спосіб підвищити популярність організації. Компанія, про яку ніхто нічого не знає, вмить може стати відомою на весь світ, завдяки незвичайному сайту. Прекрасний приклад – австралійська телекомунікаційна компанія Optus. Відвідавши належний їй ресурс Optuswhalesong, можна … поспілкуватися з китом. Спілкування починається з того, що відвідувач сторінки бачить оркестр, який сидить на плоту посеред океану. По периметру встановлені мікрофони, які опущені у воду.

Мелодію, яку почує кит, написати може кожен. Для цього достатньо натискати на довільні клавіші, а оркестр буде перетворювати натискання в звуки, зрозумілі киту. Сумніваєтеся в тому, що кит почує ці звуки? Через кілька секунд після початку “концерту” камера опуститься під воду, і ви побачите кита, плаваючого навколо мікрофону і слухачого написану для нього пісню.

Blues Maker – генератор блюзових пісень

Один з героїв відомого фільму «Перехрестя» (Crossroads, 1986) сформулював дуже влучне визначення блюзу: «Це коли хорошій людині погано». Дійсно, коли слухаєш блюзові композиції, здається, ніби подібні шедеври народжуються тільки тоді, коли людина переживає складні почуття. Творці сайту Blues Maker все ставлять з ніг на голову – на їхню думку, писати блюз так само легко, як зав’язувати шнурки на кросівках.

Авторами даного проекту був створений простенький конструктор, що дозволяє буквально за кілька секунд зробити цілком блюзову коротеньку пісню, яку можна відразу прослухати і послати кому-небудь із знайомих, щоб ті оцінили ваш талант. Секрет створення пісні полягає в блюзових семплах, які ідеально поєднуються в будь-якому порядку, тому який би набір варіацій блюзових акордів ви не вибрали, щоразу на виході вийде вдала композиція.

PressTheSpaceBar – хто швидше натисне пробіл

Виявляється, для того щоб створити комп’ютерну гру, достатньо всього однієї клавіші – великої і стильної «Space». Здавалося б, порожня і даремна затія – нажимання клавіші з максимальною швидкістю. Але варто цьому посиланню потрапити в офіс – і все, прощавай робота – кожен другий «сумлінний співробітник» вважатиме своїм обов’язком перевірити свої можливості. Чим більше разів натиснув, тим вище рейтинг.

FindYourFaceMate – пошук людей зі схожою зовнішністю

Величезну частку соціальних мереж в Інтернеті становлять сайти знайомств для одиноких. Здавалося б – ідея побита, нічого нового придумати в цій області не можна. Проте час від часу знаходяться сміливці, які готові оскаржити це твердження. Творець і «ідейний натхненник» даного сервісу – американка Крістіна Блум. Вона вирішила збільшити відсоток вдалого збігу пар при знайомстві і зробила ставку саме на якісний результат підбору. У найвдаліших парах чоловік і жінка схожі один на одного, причому не тільки за характером, а й зовні.

Цей дивний факт був нещодавно вивчений і доведений ученими Сент-Ендрюського і Ліверпульського університетів. Тому якщо підбирати пари за схожістю, то ймовірність збігу, на думку автора проекту, буде вищою. На цьому принципі і працює FindYourFaceMate – людина завантажує свою фотографію, а сервіс підшукує йому другу половинку зі схожими рисами обличчя.

Browsershots.org – як виглядає сайт в різних браузерах

Оригінальний сайт зовсім не обов’язково повинен бути непотрібним і розважальним. Цей сервіс буде дуже корисний веб-розробникам, а також власникам інтернет-сайтів, які хочуть дізнатися, як виглядає їхній ресурс у різних браузерах на різних операційних системах. Якщо на сторінці сервісу вказати адресу перевіряючого сайту, Browsershots.org поставить запит в чергу і почне генерувати зображення. Ядро сервісу становлять добровольці з усього світу, чиї комп’ютери створюють зображення і посилають їх на сервер. На створення скріншотів може піти досить багато часу, тому необхідно запастися терпінням.

У налаштуваннях Browsershots.org можна вказати типи браузерів, для яких потрібно зробити скріншот, а також їх версії. Створені за допомогою цього сервісу скріншоти будуть зберігатися достатньо довго (приблизно місяць), проте, якщо до них не буде запитів, незабаром вони будуть видалені.

The Million Dollar Homepage – домашня сторінка ціною в мільйон

Іноді абсолютно абсурдна ідея може принести величезний прибуток. У 2005 році британський студент з Уїлтшира вирішив оригінальним способом поправити своє фінансове становище – він став продавати незвичайну рекламу в себе на сайті. На відміну від інших веб-сайтів, проект 21-річного Алекса Тью не містив жодної корисної інформації, а місце під рекламні повідомлення продавалося по пікселях. Кожен бажаючий міг за один долар купити одну точку у величезному рекламному банері загальною площею в мільйон пікселів (мінімальне замовлення при цьому становло 100 пікселів). Автор прямо так і назвав свій сайт – The Million Dollar Homepage («домашня сторінка ціною в мільйон доларів»).

Чутка про дивака, який продає рекламу по точках, миттєво розлетілася по всій планеті. Результат перевершив очікування – 1 січня 2006 остання тисяча пікселів була продана на аукціоні eBay за 38 100 доларів. Всього ж прибуток сайту склав навіть більше передбачуваного мільйона – 1037100 $. Коли сайт був запущений, автор обіцяв, що ресурс буде доступний як мінімум протягом п’яти років, до 26 серпня 2010 року, але і зараз сторінка в мільйон доларів продовжує працювати.

Do Nothing for 2 Minutes – зроби паузу

А ви зможете, сидячи протягом двох хвилин перед монітором, нічого не робити? Виявляється, просто дивитися на морський пейзаж і слухати звуки хвиль, не рухаючи при цьому мишею і не торкаючись до клавіатури – це не так-то просто. Не вірите? Тоді зайдіть на сайт Do Nothing for 2 Minutes і переконаєтеся в цьому. Сайт складається всього лише з однієї сторінки, і його відвідувачам не потрібно робити нічого, крім як розслабитися і дивитися на таймер зворотного відліку. Якщо доторкнетесь до мишки або до клавіатури, відлік починається спочатку.

Проект створено все тим же Алексом Тью, автором сторінки в мільйон доларів. Згідно з останніми даними, число людей, які змогли успішно пройти цей своєрідний тест і потім натиснули кнопку «Мені подобається» на Facebook, перевалила за 500 тисяч. До речі, цікаво, що сторінка чутлива до рухів миші, але не реагує, якщо користувач крутить коліща.

Spamradio – радіо, яке транслює спам

Транслюванням власного онлайнового радіо в мережі вже нікого не здивувати. Тим не менш, відвідувач, що випадково потрапив на сайт веб-станції Spamradio, буде чимало здивований – замість музики чи авторського тексту, він почує згенерований комп’ютером голос, який зачитує в режимі нон-стоп тексти повідомлень із розсилок спаму, які надійшли на сервер цього сайту.

Рекламні оголошення приходять в поштові скриньки у величезній кількості, тому навряд чи можна знайти користувача, який би читав все це сміття «від корки до корки». Якщо у вас є бажання дізнатися, про що ж сьогодні пишуть у засобах масової спам-інформації, – ласкаво просимо. Після свого запуску, спам-радіо стало настільки відомим, що про нього навіть писалося на сторінках Washington Post і New York Times.

BallDroppings – мелодія падаючих кульок

BallDroppings – це проста, але захоплююча гра. Її Java-версія займає перше місце по популярності серед творчих веб-додатків, розміщених на сайті Chrome Experiments. Сенс гри в тому, щоб підставляти під падаючі зверху кульки довільні лінії. Падаючи, кульки відскакують від ліній і видають певний мелодійний звук. Те, яким саме буде звук, залежить від швидкості падіння кульки. У процесі гри ви можете керувати силою гравітації, а також частотою падіння кульок.

Якщо вам дуже сподобалася ця гра, ви можете знайти на офіційному сайті версії для багатьох мобільних і настільних платформ.

Humanclock – годинник з тисяч фотографій

Американець Craig Giffen зробив головною темою свого сайту час. На ресурсі humanclock.com можна поспостерігати за незвичними годинами. Вони щохвилини показують нову фотографію, на якій у тій або іншій формі присутня вказівка поточного часу. Це може бути просто фотографія годин, знімок, який містить табличку з цифрами, дорожній покажчик, цифри, які утворюють поточний час, і так далі. Для кожної хвилини (а їх в добі 1440) можна знайти по кілька фотографій.

Кожну хвилину підходящий малюнок підбирається у випадковому порядку, але відвідувач сайту при бажанні може переглянути і інші знімки, на яких показано поточний час. Для кожного знімка вказано час і місце зйомки. Оскільки сайт існує досить давно, тут можна побачити фотографії зі всієї планети, прислані його численними відвідувачами. Ви теж можете додати своє фото.

Shady URL – подовжувач посилань

З поширенням сервісів мікроблоггінгу, в Мережі з’явилося безліч сторінок для укорочення посилань. Сайт Shady URL створений на противагу модної тенденції. Ввівши в поле на головній сторінці посилання, можна отримати не вкорочений, а подовжений лінк. При цьому нове посилання буде містити не просто випадковий набір символів, а слова, які напевно відлякають від неї більшість користувачів, яким вона буде відіслана. Наприклад, навряд чи багато хто ризикне перейти по посиланню, хоча насправді нічого шкідливого воно не містить і веде на наш сайт.

10K Apart – додатки, що не перевищують 10 Кбайт

Зі збільшенням пропускної спроможності інтернет-з’єднання розмір сайтів та веб-додатків перестав мати велике значення. Якщо раніше на завантаження «важкого» сайту йшло по кілька хвилин, тепер сторінки миттєво відображаються в браузері. І тим не менше, веб-програмісти ще не розучилися писати легкі додатки. У цьому можна переконатися, відвідавши сайт конкурсу 10K Apart, який проводився за підтримки корпорації Microsoft. На конкурс приймалися веб-додатки, написані з використанням сучасних технологій (HTML5, Canvas, SVG) і не перевищують за обсягом 10 Кбайт. В основному тут представлені ігри, хоча можна знайти і цілком корисні додатки, наприклад, тренажер швидкості друку чи засіб для планування витрат.

Висновок

До створення сайтів багато хто ставиться, як до винаходу велосипеда – мовляв, всі найцікавіші ідеї вже були придумані. Однак, як говорив великий Ейнштейн: «Всі з дитинства знають, що те-то і те-то неможливо. Але завжди знаходиться невіглас, котрий цього не знає. Він-то і робить відкриття». Судячи з того, що незвичайні сайти з’являються чи не щодня, таких «невігласів» ще багато. І це здорово!