В Поліських лісах блукали французи

Поліський природний заповідник, що розташований на півночі Житомирщини, став учасником проекту Європейського Союзу «Включення питань зміни клімату в управління вразливими екосистемами».

Про це Репортерові Житомира повідомляє Прес-служба ЖОУЛМГ.

Нещодавно в заповіднику проведено робочу зустріч з виконавцями та партнерами проекту. Серед тих, хто відвідав Житомирщину був і заступник директора Національного природного парку «Піренеї», що розташований на кордоні Франції та Іспанії, Філіппе Оспіталь.

Менеджер проекту Юнона Віденіна, визначаючи основні фактори, що спонукали до розробки проекту, розповіла, що унаслідок глобальних змін клімату в Поліссі в останні роки різко посилилася частота природних катастроф (пожежі, повені, засухи) великої руйнівної сили. Нерегулярні опади і високі температури призвели до низки проблем, таких як висушування торфових боліт і водно-болотних угідь.

Внаслідок порушення природного водного балансу регіону загрожує висока пожежна небезпека та зменшення видового різноманіття. Досить серйозно постає і загроза веденню традиційного господарства, такого як збір журавлини, чорниці, грибів в результаті деградації вразливих екосистем.

Проект виконується за фінансової підтримки Європейського Союзу, а впроваджується на території Поліського природного заповідника та національного природного парку «Прип’ять-Стохід», що на Волині. Серед партнерів проекту і Національний природний парк «Піренеї.

За словами директора Поліського природного заповідника Сергія Жили, виконавці проекту ставлять перед собою завдання спрогнозувати та змоделювати зміни клімату і надзвичайні метеорологічні явища. А на основі проведених досліджень розробити План дій та виконати практичні заходи щодо збереження і відновлення вразливих екосистем.

Учасники проекту очікують, що результатом проведеної роботи має стати покращення стану вразливих екосистем, що призведе до збагачення біорізноманіття краю, підвищення загального рівня обізнаності й формування активної життєвої позиції щодо питань зміни клімату серед громадськості та обмін досвідом на національному та міжнародному рівнях.