В Житомирській області стосовно матері отруєних алкоголем дітей порушено кримінальну справу

Овруцькою міжрайонною прокуратурою за результатами перевірки порушено кримінальну справу стосовно матері п’ятьох дітей, мешканки одного з сіл Овруцького району за злісне невиконання обов’язків по догляду за дітьми, що спричинило тяжкі наслідки.

Перевірку розпочато після того, як до реанімаційного відділення Овруцької центральної районної лікарні у стані алкогольної коми потрапили двоє неповнолітніх хлопців.

Як встановлено, у цей день їх мати разом із співмешканцем поїхала до райцентру, залишивши трьох дітей (6-річну дитину, 4-річну та 8-місячну) на 9-річну доньку. Найстарша 15-річна донька вже кілька місяців перебуває у центрі соціальної реабілітації. Причому діти й раніше неодноразово залишалися вдома без нагляду дорослих.

За час відсутності матері 4-річний та 6-річний хлопці, знайшовши за диваном та випивши літрову пляшку вина «Портвейн» та 250 грамів горілки, знепритомніли. Старша сестра побачила, що брати «впали серед хати», побігла до сусіда по допомогу и той викликав швидку. Коли мати повернулася додому, отруєних дітей та ще й 8-місячну дитину забрали лікарі.

Як повідомив прокурор Овруцької міжрайонної прокуратури Андрій Мамкута, встановлено, що сім’я дев’ять років перебувала на обліку як кризова у Службі у справах дітей Овруцької райдержадміністрації. Мати та її співмешканець зловживають алкоголем, не працюють, живуть лише за рахунок державної допомоги на дітей (допомога матері-одиночки) та аліментів від колишнього чоловіка на старшу дочку. Сума становила менше 2 тисяч гривень. Для дітей не було створено належних побутових умов, вони були недоглянуті. Медиками виявлено у них педикульоз.

На сьогоднішній день загрози для життя хлопців вже нема. Дітей повернули матері, але вже розпочато процес позбавлення її батьківських прав. Також триває слідство.

Людмила Ніконович, старший помічник Овруцького міжрайонного прокурора