Вчора у Житомирі біля міськради можна було зустріти ходячий інформаційний запит

10 травня під стінами Житомирської міської ради активісти ЖОО ВМГО «Демократичний Альянс» та учасники «Академії практичної адвокації» провели театралізовану акцію «Ключ до інформації».

Захід реалізований в рамках громадської кампанії «Прорив до інформації». Через театралізоване дійство учасники поінформували житомирян про основні положення Закону України «Про доступ до публічної інформації», який набув чинності напередодні. Зокрема, на акції були представлені життєві ситуації, які виникали у суспільстві до впровадження нового Закону та вплив Закону на вирішення цих проблем відтепер.

Про це Репортер Житомира інформує Юлія Демусь, прес-служба ЖОО ВМГО «Демократичний Альянс».

Ініціатори заходу не лише розповідали про Закон, але й надавали бажаючим необхідні роз’яснення, які в подальшому допоможуть людям отримувати усю належну інформацію в державних установах, комунальних підприємствах, ін.

Відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації», кожному, хто подав запит на отримання інформації, повинні відповісти протягом 5 днів. Разом з тим, при кожній установі зобов’язані створити спеціальній орган, який займатиметься розглядом цих запитів і надаватиме відповіді на них у визначені Законом терміни.

Варто зауважити, попри те, що Закон вже вступив у дію, відомо, що багато установ все ж не готові до його виконання, не зважаючи на те, що на підготовку їм було дано близько 3 місяців.

Для того, щоб перевірити спроможність влади діяти відповідно до Закону в усіх містах України 10 травня громадські організації та активні громадяни ініціювали подання запитів до державних установ 457 міст України та проведення подібних акцій у всіх обласних центрах.