Як у Житомирі порчу золотом знімали: подробиці

Зняття порчі та обмін грошей – найбільш розповсюджені сьогодні шахрайства у Житомирі

Репортер Житомира вже повідомляв своїх читачів про доволі хрестоматійний випадок ошуканства добропорядних людей. Тоді дівчина під страхом порчі винесла шахрайкам з проникливим поглядом все золото, яке було у домі. Ось подробиці цього випадку.

Післяобідньої пори до Богунського райвідділу м. Житомира не зайшла, а вбігла 31-річна жителька обласного центру. Жінка щойно усвідомила, що стала жертвою банального ошуканства.

Олена (назвемо її так) поверталася додому, коли на вулиці до неї звернулись двоє жінок із буденним запитанням. Проте за першим було наступне, а потім ще, і ще… Таким чином незнайомки нав’язали їй розмову, відмовитись від якої Олена спочатку з етичних міркувань, а потім із цікавості не змогла, про що згодом дуже пожалкувала. Ніби між іншим, добродійки, пильно поглянувши на неї, повідомили про страшне наврочення на її сім’ю. Емоційна жінка від такої новини так розхвилювалась, що усі подальші події сприймала як уві сні, а дарма.

Незнайомки навперебій розповідали про неприємності та біди, що неодмінно стануться з її рідними, якщо вчасно не допомогти. Від несподіваності їх слів Олена просто розгубилася і, можливо, саме тому порятунок у вигляді «зняття порчі», запропонований все тими ж оповідницями, здавався їй єдиним можливим спасінням. А для цього, переконували незнайомки, слід взяти фото або речі близьких разом з коштовностями та грошима, наявними вдома, та провести певний захисний обряд. При цьому він матиме силу лише тоді, коли дійсно все цінне буде зібрано та принесено до них.

Жінка, керуючись найкращими почуттями, кинулась рятувати сім’ю від неминучого лиха і… віддала шахрайкам 5,5 тисяч гривень, 100 доларів США та ювелірні вироби із золота на загальну суму понад 17 тисяч гривень. Не дочекавшись повернення «добродійок» з її майном в умовленому місці після обряду, Олена помчала до міліції.

Ймовірність нової зустрічі жінки із «спасительками» тепер багато в чому залежить від оперативників карного розшуку, які займаються цією справою. Хоча уже зараз можна констатувати, що навіть коли вдасться встановити особи шахрайок і затримати їх, вони будуть стверджувати, що жодних цінностей та грошей не брали.

А 75-річна пенсіонерка постраждала від іншого, не менш популярного, ошуканства. Шахраї допомогли бабусі обміняти гроші, безпосередньо на ринку. У результаті такого розвитку подій жінка позбулася 5 тисяч гривень власних зоощаджень.

До квартири іншої житомирянки лиходії зайшли, назвавшись працівниками служби соціального захисту населення. 82-річна пенсіонерка так і не зрозуміла, що було приводом для їх візиту, але після їх відвідин виявила зникнення грошей у сумі майже двох тисяч гривень.

У всіх названих випадках було порушено кримінальні справа, однак це, на жаль, далеко не всі події, що сталися упродовж останньої декади травня на території обласного центру і пов’язані із намаганням одних обдурити інших, аби заволодіти їх грошима чи цінностями. Тому міліція ще раз застерігає, лише здоровий глузд та критичне ставлення до оцінки життєвих ситуацій допоможе справитись з цинізмом та кмітливістю охочих до вашого майна.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області