Житомирський фотограф продемонстрував гідний похвали приклад соціальної небайдужості

Соціальне сирітство – біда, на яку не можна дивитися байдужим поглядом, коли бачиш її зблизька.

Коли нам кажуть, що в Україні “стількито-стількито” сиріт, цифри, які б вони не були жахливі, якщо чесно, не дуже то й проймають. А ось коли заглянеш у очі хоча б однієї з тих дітей, які на цій землі ніколи не відчують материнської ласки і тепла, не отримають батьківського захисту і турботи, дітей, які ще з самого народження скуштували гіркий присмак самотності, усі цифри, статистика, відходять на дуже далекий план. У тих маленьких очах, які ще тільки вчаться дивитися на цей світ, невичерпна туга і страждання. Вони вже розуміють, що у них ніколи не буде рідної мами.

Фотограф Роман Котиков, який сьогодні відкрив у Житомирі соціальну фотовиставку, присвячену Дню захисту дітей, вирішив показати дорослим “розумним” людям цей світ дитячого розпачу. Персонажами фоторобіт Романа стали маленькі вихованці Житомирського обласного спеціалізованого будинку дитини. Значна частина з них – сироти при безсовісних живих батьках!

Ці діти живуть у нашому світі і дуже мріють про родину. Вони мають право на гідне життя, батьківське виховання. Вони маленькі, розгублені, адже поруч немає мами. Їх усиновлюють. Але, на жаль, не усіх. Є діти, яких вихователі називають “важкі”, з вадами розумового і фізичного розвитку. Не кожна родина наважується взяти собі на виховання таку дитину.

Проблема сирітства дуже гостра. І все гостріше вона постає тоді, коли відкриваєш своє серце, впускаєш у нього любов і доброту, перестаєш бачити цей світ лише через призму “себе коханого”, або “себе коханої”. Зрозуміло, що сховати голову у пісок – значно простіше… Але вся суть у тому, що для цього треба стати страусом, а не Людиною.

Роман Котиков, який працював з цими дітьми у якості фотографа, тепер абсолютно не байдужий до їхньої долі. Він побачив те, яким жорстоким може бути світ, коли оточуючі нас люди починають думати лише про власну зажерливість.

Репортер Житомира закликає усіх житомирян відвідати у ці дні арт-галерею “Акрополь” у бізнес-центрі “Імперіалъ” і подивитися у очі житомирських дітей, яким так треба мама: