13 головних правил зберігання продуктів в холодильнику

Старі правила про головне – зберігаємо продукти в холодильнику правильно.

1. Свіжа зелень. Якщо її купується багато, то вона в’яне і жовтіє в холодильнику. Щоб цього уникнути, можна використовувати два способи: перший, менш довговічний, це загорнути зелень в мокрий рушник, потім у поліетилен (не щільно! Залишивши отвори для вентиляції!) І відправити на нижню полицю. Таким чином зелень може пролежати тиждень-два. Другий спосіб, що дозволяє зберегти зелень на більш тривалий термін – це нарізування, складання в пластиковий контейнер і розміщення в морозиці. Звичайно, можна ще висушити, але по-перше, сушена зелень зовсім не те, що свіжа, а по-друге, мова все ж про холодильник)

2. Свіжа морква. Морквину миємо (можна навіть почистити) і так само загортаємо в мокрий рушник, поліетилен і зберігаємо внизу холодильника. Як і зелень, морква залишається свіжою і хрусткою довгий час, не в’яне.

3. Буряк і картопля. У холодильнику, або поза ним – вони чудово сусідять. Чомусь разом вони живуть дружно і зберігаються довше. Хоча картоплю в холодильнику краще не зберігати – смак пропадає.

4. Капуста. Маленький качан «на один раз» купити виходить не завжди. А великий качан, після відрізання від нього шматків на борщ і рагу сохне, пліснявіє і часто доводиться викидати. Можна капусту не відрізати шматком, а відокремлювати листя. Спочатку знімаємо два великих непошкоджених верхніх листа, прибираємо в сторону. Відокремлюємо стільки листів, скільки потрібно на приготування їжі, а схудлий качан, що залишився, загортаємо в верхні листки. Так капуста зберігається в холодильнику набагато довше.

5.Часник. Якщо залишаються очищені зубчики, їх потрібно скласти в скляну банку, залити олією і поставити в холодильник. Тільки перший час не треба закупорювати занадто щільно, щоб не заграло. Часник зберігається довго, а масло набуває приємний часниковий запах (можна використовувати для заправки салатів).

6. Банани та ананаси в холодильнику не зберігають! Вони не виносять холод. Банани краще купувати на один раз – купив і тут же з’їв, або купувати недозрілими і зберігати в темному місці.

7. Сир. Можна зберігати в маслянці, разом з маслом. Так він не сохне і довше залишається м’яким і свіжим. При цьому пам’ятайте, що деякі сири мають різкий запах, якщо ви не хочете, щоб ваш фруктовий сирок пах рокфором, то зберігати сири краще окремо, в плівці.

8. Для м’ясної нарізки використовуйте пластиковий лоток з господарського магазину і закривайте целофаном.

9. М’які пакети з молоком, кефіром і т.п. зручно зберігати в спеціальних тримачах. Коштує копійки, але сильно полегшує життя і економить нерви.

10. Масло і жири повинні бути упаковані особливо ретельно, тому що вбирають запахи. Молочне теж варто зберігати подалі від інших продуктів. Молочне не варто зберігати в дверцятах – при відкриванні-закриванні температура істотно змінюється, що для молочних продуктів не підходить. Полиці в дверцятах призначені для інших речей – яєць, ліків (тільки в щільно закритому контейнері!), напоїв. Сир не зберігають в поліетиленовій упаковці! Його потрібно відразу ж перекласти в скляну, керамічну або емальовану ємність.

11. Нерозкриті консерви зберігати в холодильнику немає абсолютно ніякої необхідності, вони тільки займають місце і заважають циркуляції повітря, яка в холодильнику повинна бути неодмінно.

12. Для холодильників з системою No Frost використання плівки (а ще краще – герметичних контейнерів) для упаковки продуктів просто необхідне. Звичайним холодильникам цей засіб теж не зашкодить. Плівка не тільки не дає поширюватися запахам, але й запобігає випаровуванню вологи.

13. Готові страви можна зберігати в холодильнику не більше 3 діб. Сухофрукти (курага, родзинки, чорнослив, фініки) зберігають у холодильнику в щільно закритому посуді. У великих кількостях їх краще не купувати – навіть в ідеальних умовах вони можуть зберігатися не більше 4 місяців, пише АіФ.

Як зберігати продукти за правилами санітарії

Світлана Шевельова д.м.н., завідуюча лабораторією санітарно-харчової мікробіології і мікроекології Інституту харчування Російської академії медичних наук

Причиною псування продуктів у першу чергу стає порушення умов їх зберігання і термінів придатності. Саме це провокує до 80 відсотків всіх масових харчових отруєнь. Активне зростання мікроорганізмів відбувається за сприятливої ??для них температурі – вище 20 градусів. І, якщо продукти після приготування поміщаються відразу в холодильник з температурою від 4 до 6 градусів, всі процеси життєдіяльності мікроорганізмів, у тому числі розмноження, різко сповільнюються. Навіть ця міра здатна значною мірою убезпечити від загрози харчового отруєння.

Всі ті продукти, які відносяться до категорії швидкопсувних, не можна залишати надовго при кімнатній температурі. Не треба їх залишати на столі, на плиті, на підвіконні, прибирати в шафи. Перекладіть їх у контейнер, закрийте кришкою і поставте в холодильник. На всіх продуктах, що продаються в магазинах, вказано термін зберігання і оптимальна для цього температура.

А ось з приготованих будинку довго зберігати в холодильнику можна тільки термічно оброблені продукти. Але і ці терміни не нескінченні, оскільки серед мікроорганізмів є і ті, які повільно, але вірно розмножаться і в холодильнику.

Всі продукти з м’яса, птиці і риби можуть пролежати в закритому контейнері в холодильнику і залишатися безпечними в середньому добу. Багатокомпонентні салати і страви з овочів без заправок зберігаються в холодильнику теж 24 години, а вони ж з доданою сметаною, майонезом або навіть рослинним маслом – всього кілька годин. Доцільність зберігання таких продуктів взагалі складно обговорювати. Чого ви доб’єтеся, якщо він простоїть в холодильнику 18 годин?

А ось так звані перші страви, які прийнято їсти гарячими, в холодильнику можуть постояти довше. Навіть якщо в них розмножуються будь-які мікроорганізми, вони гинуть при розігріванні продукту. Тому отруєння з ними, як правило, не пов’язані.