19 червня в Житомирі відзначать день півріччя білоруської «Кривавої неділі»

19 грудня 2010 року в Мінську силовими структурами брутально, з застосуванням спецзасобів, було розігнано мітинг білоруської опозиції, яка протестувала проти фальсифікації виборів Президента Республіки Білорусь.

За жорстоке побиття спецназівцями великої кількості протестувальників журналісти назвали цей день «Кривавою неділею». Понад 700 учасників акції були піддані адміністративному арешту від 10 до 15 діб. Окрім того, було заарештовано 7 з 9 альтернативних О. Лукашенку кандидатів у Президенти Республіки Білорусь, а 56 активістів білоруського опозиційного руху були притягнуті до кримінальної відповідальності.

В лютому-травні цього року у Білорусі відбулися суди над учасниками подій 19 грудня, за результатами яких було осуджено понад 30 осіб. Зокрема, кандидатів у Президенти Республіки Білорусь Миколу Статкевича, Дмитра Усса, Андрія Саннікова було засуджено до ув’язнення на відповідно 6, 5 з половиною та 5 років. Учасник мітингу, колишній міліціонер Олександр Класковський також отримав 5 років ув’язнення.

Більшість цивілізованих країн світу не визнали результатів президентських виборів 2010 року у Білорусі та легітимність О. Лукашенка. Натомість Російська Федерація результати білоруських виборів визнала та підтримала О. Лукашенка, а також ще більше посилила свою експансію на Білорусь.

Житомирська група міжнародної правозахисної організації Amnesty International організовує збір підписів під петиціями з вимогою звільнити з під-варти всіх політв’язнів Білорусі.

Ця акція відбудеться у неділю, 19 червня 2011 року, в день півріччя «Кривавої неділі», о 10 год. на розі вулиць Київської та Московської (біля центрального універмагу).