Google навчився шукати по голосу та зображенням

Google оголосив про нововведення в своєму пошуковику на комп’ютерах і в мобільних пристроях.

Користувачам ноутбуків і настільних ПК стали доступні три нові функції: голосовий пошук (Google Voice Search), пошук по зображенню (Search by Image) і функція миттєвого завантаження Instant Pages.

Для використання голосового пошуку (Google Voice Search) необхідно у веб-браузері Google Chrome 11 або пізнішої версії перейти за адресою Google.com (обрати в налаштуваннях пошуку рідну мову англійська). Навпроти рядка для введення запиту з’явиться піктограма мікрофона. Натискання на кнопку активує запис з підключеного або вбудованого мікрофона, далі пошукова система розпізнає вимовлений вираз.

У Google стверджують, що система враховує 230 млрд комбінацій слів в різних стійких реченнях і здатна розпізнавати не тільки слова і словосполучення, наприклад, «bolognese sauce», а й стандартні фрази. Більш того, завдяки інтеграції з сервісом Google Translate система може обробляти й запити на переклад, такі як «translate to spanish where can I buy a hamburger». Правда, функція працює тільки з англійською мовою.

Для роботи функції Voice Search використовується інтферсейс HTML Speech Input API і власне технологія розпізнавання. Вона вбудована в браузер і є закритою. У компанії не повідомили, чи зможуть даною технологією скористатися розробники сторонніх браузерів. Вперше функція розпізнавання голосу в Chrome з’явилася у квітні з виходом одинадцятої версії браузера (з плоским логотипом).

Для того щоб скористатися пошуком по зображенню(Search by Image), необхідно відкрити адресу images.google.com, і тут вже не має значення, яка мова зазначена, і чи використовується Chrome. При переході по посиланню поруч з пошуковим рядком з’являється піктограма фотоапарата. Клацнувши на неї, користувач може вказати URL до зображення в інтернеті, за якою він бажає виконати пошук, або завантажити картинку зі свого комп’ютера. Функція працює в Chrome, Firefox і Safari, але не працює в Opera.

У Google продемонстрували, як за допомогою Search by Image можна дізнатися назву будівлі або будь-який інший пам’ятник. Зокрема, система змогла розпізнати церкву в маловідомому селі Ойя в Греції (на зображенні).

Нарешті, функція Instant Pages є продовженням Google Instant («Живий пошук»). Працюючи в тандемі з існуючою технологією, нова функція заздалегідь довантажує сторінки, розташовані за адресами нагорі результатів миттєвого пошуку. Таким чином, сторінки відкриваються з мінімальною затримкою – з’являється можливість додаткового економії часу.

У компанії стверджують, що в середньому користувач змушений чекати близько 5 секунд, поки сайт, який він знайшов в Google, завантажиться. Тому при наявності Instant Pages він економить цей час – на додаток до тих 2-5 секундам, які, як стверджують в Google, допомагає економити Google Instant. Щоб подивитися, як працює нова функція, необхідно завантажити бета-версію Chrome з технологією пререндерінга.

Крім нововведень в «настільному» пошуку, компанія поліпшила пошук на пристроях під управлінням iOS і Android. Зокрема, в мобільному додатку Google для зазначених платформ з’явилися піктограми найбільш популярних для поточного регіону категорій запитів. Наприклад, «Ресторани», «Кав’ярні», «Бари» і так далі. Дане нововведення покликане спростити пошук прилеглих закладів – натискання на піктограму видає інформацію про ресторани, кав’ярні, бари та інші місця, розташованих поблизу від поточного місцезнаходження користувача, а також вказує ці місця на карті. Нова функція працює на iOS 4.0 і Android 2.2 і пізніших версіях платформ, пише CNews.