Губернатор не указ: у селі Пряжево продовжується незаконна вирубка лісу і дерибан елітних ділянок “слугами народу”

«Незаконна вирубка дерев у лісі продовжується», – нарікають мешканці села Пряжева, що у Житомирському районі.

8 червня до заступника голови–керівника апарату облдержадміністрації Олександра Никитюка, який проводив особистий прийом громадян, з колективною заявою звернулися мешканці села Пряжева Житомирського району щодо продовження незаконної, з їх погляду, вирубки лісу на території Сінгурівської сільської ради.

Нагадаємо: за дорученням голови облдержадміністрації Сергія Рижука для перевірки законності вирубки лісу була створена робоча комісія, до складу якої увійшли начальники відповідних управлінь і відомств. Усі члени робочої комісії після вивчення питання одноголосно визнали, що надання Сінгурівською сільською радою земельних ділянок, які знаходяться у с. Пряжів, у власність громадян відбулося з порушенням вимог чинного законодавства. У зв’язку з вирубкою лісу нанесені збитки навколишньому природному середовищу, які користувачами земельних ділянок не відшкодовані.

Так, в ході проведеної перевірки було зазначено, що в грудні 2008 року Сінгурівська сільська рада прийняла рішення про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність, які знаходяться на зазначеній території, що суперечить розпорядженню Кабінету Міністрів України від 10.04.08, яким зупинено прийняття рішень про надання згоди на вилучення ділянок, їх передачу у власність та оренду із зміною цільового призначення.

Також спеціалістами управління лісового та мисливського господарства було зауважено, що земельна ділянка площею 11,58 га заліснена штучним шляхом в 60-х роках саджанцями сосни і є лісом, однак на балансі Сінгурівської сільської ради не перебувала і не перебуває.

Обласною СЕС дозвіл на забудову на вказаних земельних ділянках не надавався. За розрахунками спеціалістів, вартість посадки 1 га лісу становить 5 тисяч гривень. Сума відновної вартості лісу (відшкодування) становить 57, 9 тисяч гривень, збір за заготівлю деревини складає 104,17 тисяч гривень, що в загальній сумі складає 162, 07 тисяч гривень.

Таким чином, інформація, оприлюднена членами робочої комісії, підтвердила, що жителі села мають всі підстави для обурення фактами вирубки лісу. 8 червня під час чергового виїзду у с. Пряжів було з’ясовано, що вирубка лісу не припинилась і тут навіть вже зводиться новий будинок. Депутат Сінгурівської сільської ради Віктор Сердега один із тих багатьох жителів села, які вважають, що депутати винні у прийнятті цього незаконного рішення, оскільки багато хто з них є власниками земельних ділянок у пряжівському лісі. А один з депутатів володіє вісьмома ділянками, стверджує Віктор Сердега.

На претензії, які з цього приводу обурені жителі села висувають до керівництва сільської ради, голова Сінгурівської сільської ради Юрій Прокопець відповідає, що всі документи, у т.ч. рішення сесії сільської ради щодо виділення земельних ділянок у власність громадян він передав у прокуратуру та архітектурно-будівельну інспекцію і на сьогодні рішення сільради не оскаржено жодним контролюючим органом.

Голова ініціативної групи мешканців села Галина Чижова вважає, що прокуратура мала б призупинити вирубку лісу до остаточного вирішення питання. Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк, який є головою робочої комісії, повідомив, що обласна державна адміністрація напряму звернулася до голови Сінгурівської сільської ради з пропозицією розглянути питання щодо можливості перегляду рішення сесії сільради. У разі незадовільної відповіді обласна влада готова захищати інтереси мешканців села у судовому порядку, інформує Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.