Морозиво: як охолодитися і не отруїтися?

Якщо морозиво неправильно зберігалося, заморожувалося і розморожувалося декілька разів поспіль, велика ймовірність того, що в ньому містяться кишкова паличка, стафілокок або сальмонела. Так як же охолодитися і не отруїтися?

Мікроб на паличці

Масові отруєння трапляються навіть у дорогих кафе-морожених, а вже про вуличні кіоски і говорити нічого: там часто відключається світло, тому умови зберігання продукту напевно порушуються. Так що в пошуках улюбленого ескімо краще все-таки добігти до найближчого супермаркету.

Про факти біографії морозива можна дізнатися, спробувавши його на смак. Якщо структура однорідна, без крижаних крупинок, швидше за все, морозиво зберігалося належним чином. Якщо ж язик «колеться», то воно заморожувалося повторно. А значить, зіпсується раніше зазначеного терміну придатності, не кажучи вже про те, що під час розморожування продукт міг чим завгодно заразитися. Пошкоджена форма продукту також говорить про те, що поводилися з ним не кращим чином.

Вагове морозиво може бути джерелом бактерій, якщо мірна ложка для кульок не опускається в спеціальний розчин після забору кожної порції. Поцікавтеся у продавця, в чому він її ополіскує, – він зобов’язаний це знати. Якщо бачите, що не ополіскує взагалі, в цьому місці купувати морозиво не варто.

На пісному маслі

На будь-якій упаковці морозива ви знайдете значний список інгредієнтів. Корисних серед них, на жаль, мало. Сьогодні в багато молочних продуктів замість тваринних жирів (корисних і, відповідно, дорогих) додають дешеві рослинні – кокосове, пальмове та рапсове масло.

Звертайте увагу не тільки на назву, але і на склад. Бачите у списку «рослинні жири»? Не купуйте. До речі, перелік інгредієнтів може бути надрукований дрібним шрифтом і навіть захований під склейку – так що будьте пильні.

Чим фарбували?

Фруктовий лід загрожує ще й виникненням різних алергічних реакцій, особливо у дітей, – як правило, в нього додають багато ароматизаторів та хімії. Якщо у складі такого морозива зазначено більше трьох найменувань барвників, дітям його давати навряд чи варто. У якісного продукту на першому місці в цьому списку повинна бути вказана вода, на другому – фруктовий сік або пюре. Якщо цю вимогу дотримано, то такий лід може бути навіть корисний, пише АіФ.