На Житомирщині викрито факт шахрайства перевізників

На Житомирщині співробітники Служби безпеки України викрили механізм привласнення підприємством-пасажироперевізником коштів, виділених з місцевого бюджету для компенсації перевезення пільгових категорій населення.

Встановлено, що, відповідно до порядку обліку витрат транспортних підприємств на пільговий проїзд окремих категорій громадян для здійснення розрахунків місцевих бюджетів за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету, фізична особа-підприємець надала до Управління праці та соціального захисту населення Житомирської РДА розрахунки необхідної суми компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян. На їх підставі у період з січня 2010 року по березень 2011 року на рахунки підприємця-пасажироперевізника з місцевого бюджету було перераховано майже 400 тисяч гривень бюджетних коштів, повідомляє прес-група УСБ України в Житомирській області.

Та як було встановлено насправді, перевізник випускав на маршрути автобуси меншої місткості і, відповідно, з меншою кількістю місць для перевезення пільговиків. Хоча під час оформлення документів для одержання компенсації до них були внесені завищені дані про кількість перевезених пасажирів і отриманої від цього виручки та у 5,6 разів завищені коефіцієнти співвідношення безоплатних і платних пасажирів на маршрутах.

Таким чином за рахунок зекономлених пільгових пасажиромісць та завищеного коефіцієнта підприємцем було привласнено третину із перерахованих у якості компенсації бюджетних коштів – близько 120 тисяч гривень. А пільговики фактично оплачені державою послуги з перевезення так і не отримали.

Слідчим підрозділом УСБУ в Житомирській області порушено кримінальну справу за фактом шахрайства, вчиненого у великих розмірах.

Що стосується службових осіб Управління праці та соціального захисту населення Житомирської РДА, які повинні були перевірити подані перевізниками розрахунки та забезпечити призначення і виплату компенсацій, в їх діях вбачається неналежне виконання своїх службових обов’язків і несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст.367 (службова недбалість) КК України).