Начальник Управління МНС України в Житомирській області Ігор Нікітчук: “Якщо не впевнені у своїх силах – не купайтесь!”

Розпочався купальний сезон, який для багатьох необачних мешканців обертається трагедією…

Упродовж літа минулого року внаслідок необережного поводження на воді передчасно з життя пішло 58 осіб. 2011 рік приніс нові жертви – у травні та за два тижні червня на ставках та річках області загинуло 25 людей, серед яких 5 дітей. За останній тиждень вода забрала життя у 5 мешканців області!

4 червня, на міському пляжі в м. Бердичів втопився 6 – річний хлопчик, який пішов купатись у супроводі батьків. 7 червня, внаслідок необережного поводження на воді в копанці села Трикопці Коростишівського району загиув хлопчик 2005 р.н.

10 червня в різних районах області на воді загинуло 3 чоловіків. Щоб не повторювати минулорічних трагедій, Управління МНС в області просить дотримуватись правил поведінки на воді. У першу чергу це стосується батьків: не залишайте дітей поблизу води без нагляду. Якщо вони не вміють плавати, не дозволяйте їм, заходити у воду глибше ніж по пояс, плавати на надувних матрацах або камерах. Трагічно закінчується і пірнання з плотів, човнів, пристаней та інших плавучих засобів, а також урвищ.

Жодна служба не в змозі забезпечити рятувальником кожного відпочиваючого, особливо за умов зверхнього ставлення до порад. Тому цінуйте власне життя та бережіть здоров’я своїх дітей і не нехтуйте застереженнями. Зокрема, не плавайте наодинці, якщо не впевнені в своїх силах, уникайте місць з швидкою течією.

Найсприятливішою для купання є сонячна і безвітряна погода, коли температура сягає 22 градусів тепла, а води – 18. Після тривалого перебування на сонці не варто пірнати у воду з розбігу, бо різка зміна температури може призвести до судоми кінцівок. Найнебезпечніший ворог відпочиваючих – алкоголь. Під його впливом людина втрачає самоконтроль та відчуття небезпеки..

Слід зазначити, що у визначених і обладнаних місцях масового відпочинку населення, де працюють рятувальні служби та сезонні рятувальні пости, трагедії трапляються набагато рідше. Тож, звертаюся до усіх мешканців та гостей області з турботою і проханням: відпочиваючи, дотримуватися заходів безпеки.

Нехай Ваш відпочинок буде радісним, приємним, а головне – безпечним!

Начальник Управління МНС України в Житомирській області Ігор Нікітчук