Найгарніші гроші в світі

Скільки країн, стільки грошей. Будь-яка грошова купюра може багато розповісти про країну, що її випустила.

Наприклад, по рублях можна вивчати географію Росії, за американськими доларами – президентів США, по євро – країни, що входять до єврозони, по гривням – видатних людей України. Світ грошей багатоликий і різноманітний.

В основному, зустрічаються банкноти із суворим офіційним дизайном. Але це нудно. Інтерес викликають банкноти, що нагадують більше не гроші, а барвисті картинки. Погодьтеся, розплачуватися ними набагато приємніше. Автор книги «Мистецтво грошей» Девід Стендіш провів свій конкурс краси серед банкнот світу й визначили десятку кращих.

1. Французький тихоокеанський франк

Ця банкнота опиниться в вашому гаманці, якщо ви відправитесь на французькі території в Тихому Океані: French Polynesia (Французька Полінезія), New Caledonia, Wallis і Futuna. Блакитні води океану, його казковий підводний світ, дивовижна за своєю красою природа, безтурботне життя місцевих жителів – все це відбивається і на грошах. Наприклад, банкнота в десять тисяч франків: тут ви знайдете зображення зовсім не президента, і не видатного діяча культури або науки, а гарну полінезійську дівчину з вінком з квітів на голові на тлі пальм і гір, типового для цієї місцевості краєвид.

2. Мальдівська рупія

Хоча Мальдівська республіка – одна з найбідніших країн світу, зате вона може похвалитися незвичайним дизайном своїх банкнот. Це вже не Тихий океан, але Індійський. Тому рослинний і тваринний світ Мальдів також рясніє яскравими насиченими фарбами. А місцеві жителі здається і зовсім не переживають через рівень життя, вони з задоволенням збирають кокоси і ловлять рибу. Такий настрій передає і мальдівська рупія. Банкноти ніжних квітів з зображенням моря, кокосових пальм і вітрильників приємно радують око.

3. Добра

Добри опиняться в ваших руках, якщо ви вирішите вирушити на Африканський континент і потрапите в Сан-Томе і Принсіпи. Це країна Західної Африки, розташована біля екватора. Не складно здогадатися, що природа тут також вражає своєю красою і багатством. Це місце має і іншу, більш звучну, назву, а саме – «Рай на Землі». Барвисті образи на грошових купюрах країни виправдовують таке визначення. Серед них зустрічаються дикі рослини і тварини, водоспади і гори, море і пальми, і навіть місцеві жителі, що збирають кокосові горіхи або ловлять рибу.

4. Швейцарський франк

Швейцарія – одна з небагатьох країн Європи, яка не перейшла на євро, а зберегла свою власну валюту. І нітрохи не прогадала. Швейцарський франк не тільки одна з найстійкіших валют світу, а й ще одна з найкрасивіших. На лицьовій стороні банкнот ви знайдете портрети відомих діячів культури, а, перевернувши на зворотну сторону, зможете ознайомитися з їх досягненнями. Так, наприклад, на купюрі в 100 франків зображений відомий скульптор і художник Гіакометті Альберто і одне з його кращих творінь: скульптура «Ідуча вперед людина».

5. Коморський франк

З Європи назад в південні краї. Стильним дизайном своїх банкнот прославилися Коморські острови. Це живописне місце знаходиться в Індійському океані, між Мадагаскаром і Мозамбіком. Головні грошові персонажі тут – квіти і тварини. Здавалося, нічого цікавого, тварини нам вже зустрічалися. Особливість тут в іншому. Коморський франк підкорює своєю колірною гамою. Наприклад, банкнота в 1000 франків: жовтий піщаний берег, синє море, небо, палаюче в полум’ї заходу, і самотнє зростаюче на пляжі дерево – що може бути романтичніше?!

6. Новозеландський долар

Нова Зеландія – далека і прекрасна країна, яка прославилась на весь світ неперевершеною красою природи. Але унікальна тут не тільки природа, а й банкноти. Друкуються вони не на папері, а на спеціальному тонкому пластику. Хто хоча б трохи цікавився Новою Зеландією, знає – весь повітряний і наземний простір країни повністю окупували птиці. На грошах це теж позначилося. Птах – головний персонаж новозеландського долара.

7. Долар островів Кука

Найоригінальніша з усіх грошових купюр – трьохдоларова банкнота на островах Кука. Сидяча верхи на акулі Русалка з’являється з морської безодні – такий малюнок як не можна краще відповідає цим далеким від цивілізації, загубленим посеред океану екзотичним місцям.

8. Гонконгський долар

З далеких екзотичних країв переносимося в світ хай-тека. Гонконг – великий, галасливий, бурхливо розвиваюче місто. Життя тут вирує і вдень, і вночі. Настрій загального пожвавлення знайшло своє відображення в грошах. Дизайн гонкогского долара повний яскравих фарб і фантазій про майбутнє.

9. Шведська крона

Крім усього іншого, зустрічаються «казкові» гроші. Мається на увазі не їх сума, а дизайн. На зворотному боці купюри 20 шведських крон ви знайдете барвисту ілюстрацію до казки Сельми Лагерлеф «Дивовижна подорож Нільса Хольгерсона з дикими гусьми по Швеції».

10. Крона Фарерських островів

Фарерські острови – це автономна область Данії. У 2004 році там випустили не зовсім звичайну грошову купюру номіналом 500 крон. На ній зображений краб. Здавалося б нічого дивного. Але краб цей не просто намальований, а надрукований рельєфно. Ви зможете на нього не тільки подивитися, але і відчути.

За матеріалами: finance.ua