Незвичайні істоти нашої планети

У цій добірці є незвичайні істоти, що кидають виклик нашій уяві.

Тут немає ніяких доісторичних монстрів, в списку тільки творіння природи, що живуть у наш час. Ці істоти не великі і не страшні, але виглядають вони просто фантастично і заслуговують більшої уваги, ніж їм зазвичай приділяють.

Почнемо з незвичайної істоти під назвою Протей (Proteus anguinus). Ця амфібія мешкає в найглибших і найтемніших печерах Європи (найбільш поширений у Словенії). У стародавні часи його помилково приймали за дитинча дракона. Подивіться на нього – немає жодних сумнівів, що це одне з найбільш химерних істот у світі

Протей повністю сліпий, позбавлений пігментації, і живе у своєму власному сенсорному всесвіті. Він приймає електричні сигнали і відчуває запахи через рецептори по всьому тілу, які допомагають у пошуках маленьких безхребетних, якими він харчується. Шкіра його дуже бліда, але є й різновиди з чорною шкірою, у яких є зір

Далі розташувався восьминіг Tremoctopus violaceus. Взагалі, такого поняття, як “нормальний восьминіг” не існує. Ці екстраординарні тварини схожі на прибульців з іншої планети, які приземлилися в наші океани і залишилися тут, полюбивши їх. Серед багатьох дивних рис восьминогів варто виділити три серця, отруйну слину і гострий дзьоб. Вони здатні змінити колір і структуру їхньої шкіри з неймовірною невимушеністю і швидкістю (набагато швидше ніж хамелеони)

Але є і більш незвичайний восьминіг – це фіолетовий тремоктопус. Один тільки факт, що самка в 40 000 разів більше самця вже говорить про те, що це створіння унікальне. Самець в довжину не досягає більше 3 сантиметрів і веде планктонічний спосіб життя, у той час як самка в довжину досягає більше 2 метрів. Коли вона відчуває загрозу, то розширює плащеподібну мембрану, яка надає їй ще більш грізний вигляд. Ще один цікавий факт – цей восьминіг невразливий до жала смертельно небезпечної португальської медузи, і більш того, часто відриває її щупальця використовуючи їх як зброю. Після запліднення самки самець гине, виконавши свою природну функцію.

У список незвичайних істот потрапила також і скляна жаба. Що ж робить її такою незвичайною? Відповідь на це питання проста – у скляних жаб прозора шкіра, яка перетворює цю істоту в живий урок анатомії. Дійсно, деякі з їхніх внутрішніх органів, таких як серце, кишечник і печінку чудово проглядаються з нижньої сторони жаби. Скляна жаба не відрізняється своєю будовою від звичайних древесних жаб.

На восьмому місці драглиста глибоководна риба-крапля з сумним обличчям. Риба ця живе в морях у Австралії і Тасманії і веде досить пасивне життя, харчуючись тільки тим, що пропливає в межах досяжності. Це незвичайна істота відчуває нестачу м’язової маси і фактично не витрачає енергії, тому що її тіло менш щільне за воду. Краплю дуже часто виловлюють рибалки, і тому вона знаходиться під загрозою зникнення.

На наступній позиції павук ассасин з сімейства архідових. Павук цей всього 2 мм довжиною і незважаючи на його ім’я і моторошний вигляд, повністю безпечний для людей. Його довга шия потужно розвинена, щоб підтримати вагу його величезних щелеп, які озброєні отруйними іклами – ними ассасин захоплює інших, більш дрібних комах.

На п’ятому місці риба-сокира, яка живе в світі великих глибин, відмінному від нашого. Ця глибоководна риба була виявлена у всіх океанах за винятком самих холодних областей. Як Протей і риба-крапля, сокира проводить все життя практично в повній темряві. На її шкірі розташовані особливі органи – фотофори, що виділяють світло і дозволяють хоч трохи бачити здобич і уникати хижаків.

Виглядає риба-сокира дуже незвично і страшно, але не представляє ніякої небезпеки – її довжина всього кілька сантиметрів. Проте “обличчя” у цієї риби лякає так, немов це величезний монстр. Річ у тому, що цим рибам тільки у фільмах жахів і зніматися – водянисті каламутні очі і загальна схожість з гіпертрофованим обличчям людини роблять цю “рибку” справжнім монстром.

Ви коли небудь тримали в руках краба? Якщо тримали, то уявіть його покритим густим волосяним покривом. Правдо незвичайне видовище? Це волосатий краб. Його також називають крабом-єті, його тіло покрите хітиновими відростками, таким же як панцир у креветок. Краб Єті є сліпим і безбарвним і живе все життя в темряві, точно так само як попередні екземпляри. Таке відчуття, що природа посилає такі створення в місця, де люди навряд чи будуть бачити або досягати їх, спеціально.

А це листяний морський дракон. Ця морська риба, родич морського коника, мешкає у водах південної і західної Австралії, як правило на мілководді. Незвичайний дракон тим, що його тіло і голова повністю покриті відростками, схожими на листя. Ці листи схожі на плавники, але в плаванні ніякої участі вони не приймають, а служать для маскування від ворогів і для полювання на здобич.

На другому місці незвичайне створіння зі страхітливим ім’ям – сатанинський гекон. Хвіст у цього гекона схожий на опалий лист. Забарвлення тіла змінюється від коричнево-сірого до жовтого, апельсинового або гвоздичного кольору. Трапляються особини з червоними очима. Мешкає сатанинський гекон в опалому листі і під невисокими чагарниками, в слабоосвітлених місцях. Вночі гекон активно полює на комах у лісовій підстилці, а вдень може протягом довгих годин сидіти нерухомо, маскуючись під опале листя.

Перше місце займає скромна гусениця, але вона дійсно заслуговує його. Ця гусениця-змія (Hemeroplanes caterpillar), неймовірно рідкісний вид, що мешкає тільки в тропічних лісах Мексики і Центральної Америки. Це маленька істота зазвичай виглядає нормально та пофарбовано в сірі кольори, але якщо йому загрожує потенційний хижак, гусениця-змія піддається неймовірного перетворення. Вона закріплюється на гілці своїми задніми ніжками і надуває головну частину так, що вона стає схожою на голову найнебезпечнішої гримучої змії, тим самим відлякуючи ворогів.

Ця ідеальна істота ідеально імітує трикутну голову змії, її очі і лусочки, крім цього вона робить викиди головою так само, як і змія при атаці. Після завершення циклу гусениці вона перетворюється в простенького метелика. На нещастя, через масове знищення дощових лісів це створіння знаходиться під загрозою зникнення.

За матеріалами: LifeGlobe