Прокуратура Житомирщини встановила чимало фактів незаконного затримання громадян працівниками міліції

Органами прокуратури Житомирської області виявлено численні факти порушення законодавства, вчинені працівниками органів внутрішніх справ при застосуванні до громадян заходів адміністративного впливу.

Про це Репортер Житомира інформує Прес-служба прокуратури Житомирської області.

Як повідомила старший помічник прокурора області з питань захисту прав громадян та інтересів держави при застосуванні законів про адміністративні правопорушення Леся Зозуля, у всіх містах та районах області з’явилася тенденція до суттєвого збільшення кількості громадян, притягнутих до адміністративної відповідальності органами внутрішніх справ.

Прокурорськими перевірками встановлено чимало фактів безпідставного та незаконного затримання і примусового доставлення у чергову частину. Наприклад, працівники органів внутрішніх справ затримувати людей без документального оформлення підстав затримання або на значний час (більше 3 годин) без письмового повідомлення прокурора та родичів затриманого. Або ж звільняли осіб лише наступного дня після винесення постанови про накладання штрафу.

Інколи громадян затримували під виглядом адміністративного арешту, а фактично як підозрюваних у скоєнні злочину. А після відбуття адміністративного арешту вони одразу затримувались вже як підозрювані. Усе це суперечать положенням Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про міліцію».
Примусове доставлення громадян в міліцію є винятковим заходом припинення протиправної поведінки, але його все частіше використовують у разі виникнення підозри, сумнівів, як нібито профілактику порушень, – говорить Леся Зозуля. – І це неприпустимо.

Прокуратурою області у травні 2011 року за фактом незаконного затримання працівниками міліції двох осіб порушено кримінальну справу за незаконне позбавлення волі, зловживання службовим становищем, перевищення службових повноважень, службове підроблення.

Також за результатами прокурорських перевірок в органи внутрішніх справ внесено 60 подань та приписів, опротестовано 197 незаконних постанов у справах про адміністративні правопорушення, порушено 16 дисциплінарних проваджень. До відповідальності притягнуто 80 посадових осіб.