Скандал: ветерани-десантники просять владу вирвати з лап зажерливих комерсантів злітно-посадкову смугу колишнього аеропорту “Житомир”

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Громадської організації військовослужбовців, ветеранів та інвалідів повітрянодесантних, аеромобільних військ, морської піхоти та військ спеціального призначення «Купол» Житомирської області

до

Голови Житомирської обласної державної адміністрації Рижука С.М.,
Житомирського міського голови Дебоя В.М.,
депутатів Житомирської міської Ради

Ми, члени Громадської організації «Купол», яка об’єднує ветеранів повітрянодесантних і аеромобільних війсь, морської піхоти та військ спеціального призначення Житомирської області, стурбовані ситуацією, що склалася в регіоні з реалізацією державної Концепції національно-патріотичного виховання молоді та Концепції допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді, схваленої Указом Президента України від 25.10.2002 року №948/2002.

Попри те, що Житомирщина має давні традиції розвитку спортивно-технічних і військово-прикладних видів спорту, а ми, ветерани збройних сил України, готові надавати органам державної влади та місцевого самоврядування всіляку допомогу в здійсненні заходів з підготовки молоді до служби в армії, останні роки в області фактично припинені заняття з допризовною молоддю з парашутно-десантної підготовки.

Спортивно-технічні та прикладні види спорту не популяризуються, початкова підготовка парашутистів, планеристів, пілотів легких і надлегких літальних апаратів не здійснюється, немає жодного спортивного клубу парашутного профілю. Молоді люди, які прагнуть опанувати авіаційні види спорту, змушені втілювати свою мрію за межами області, здебільшого – в нелегальних комерційних закладах, де під машкарою начебто «спортивної» підготовки з них виманюють грубі гроші за розважальні стрибки з парашутом.

У той же час мешканці обласного центру та гості Житомира вже багато років поспіль спостерігають руїни колишнього аеропорту, де є всі умови для створення сучасного авіаційно-спортивного центру – асфальтобетонна злітно-посадкова смуга, перон для стоянки літаків і вертольотів, приміщення для обладнання учбових класів.

Впритул до території аеродрому успішно працює Клуб «Авіатик», де щороку відбуваються всеукраїнські зльоти легких літальних апаратів ім. С.П.Корольова. Але й авіатори цього клубу не можуть користуватись руїнами аеропорту чи здійснювати посадку своїх повітряних суден на асфальтобетонну смугу, через що змушені були на прилеглій території придбати земельну ділянку й прокласти ґрунтову злітно-посадкову смугу.

Причина такого становища полягає в тому, що в 2003 році в процесі банкрутства Державного підприємства «Аеропорт «Житомир» частиною майна аеропорту – злітно-посадковою смугою, пероном, руліжними доріжками, будинком аеровокзалу та деякими іншими спорудами – заволоділо Товариство з обмеженою відповідальністю «Акорд». Комерсантів не цікавила авіація – натомість розграбуванню був підданий комплекс аеровокзалу: вирізались труби й кабелі, знімались і здавались у брухт радіатори опалення, вивозилось і продавалось устаткування.

За 8 років, що сплинули з того часу, ТОВ «Акорд» майном аеропорту ніколи не користувалось за призначенням, наразі споруди перебувають у занедбаному стані, асфальтобетонна злітно-посадкова смуга не сертифікована та поступово руйнується. При цьому керівництво ТОВ «Акорд» чинить усілякі перешкоди для відновлення діяльності елементів аеродрому й навіть виставило охорону, щоби не допустити випадкової посадки легкомоторного літака чи вертольота під час проведення авіаційних свят.

Особливо неприпустимою ця ситуація виглядає з огляду на те, що належний Клубу «Авіатік» злітно-посадковий майданчик «Смоковка» наразі включений у перелік об’єктів Євро-2012 як транзитний аеродром для гостей чемпіонату, що прибуватимуть з Західної Європи власними літаками. Важко буде пояснити іноземцям, чому вони не можуть здійснювати приземлення на асфальтобетонну смугу й чому розташовані поруч будівлі колишнього аеропорту стоять з вибитими вікнами та зрізаними комунікаціями, наче як після звільнення міста від окупантів.

У той час як підприємливі комерсанти обговорюють можливість розмістити на злітно-посадковій смузі колишнього аеропорту торговельні ряди, Громадська організація «Купол» виступила одним з ініціаторів створення в м.Житомир Авіаційно-спортивного центру імені Валентини Закорецької. На тій частині колишнього аеропорту, яка не потрапила у власність до ТОВ «Акорд», поруч з Клубом «Авіатік», розмістилась база новоствореної організації, покликаної сприяти розвитку в регіоні авіаційних видів спорту та проводити серед молоді заняття з парашутно-десантної підготовки.

На 18 червня 2011 року заплановані стрибки з парашутом першої групи парашутистів-аматорів, підготовлених інструкторами Авіаспортцентру ім. В.Закорецької. Але, як виявилось, потрапити курсантам до своєї бази непросто – треба пройти повз залишки колишнього аеровокзалу, які охороняються співробітниками міліції, найнятими керівником ТОВ «Акорд». Виконуючи незаконні вказівки свого роботодавця, міліціонери чинять перешкоди відвідувачам Авіаспортцентру та вимагають, щоби ті одержували в директора ТОВ «Акорд» дозвіл на прохід.

Обговоривши ситуацію, що склалась, на позачергових загальних зборах Громадської організації військовослужбовців, ветеранів та інвалідів повітрянодесантних, аеромобільних військ, морської піхоти та військ спеціального призначення «Купол» Житомирської області, ми дійшли одностайної думки, що врятувати авіаторів і парашутистів Житомирщини від ненажерливих бізнесменів, які втратили залишки совісті, можна лише в один спосіб – шляхом створення на місці колишнього Державного підприємства «Аеропорт «Житомир» аеропорту спортивного спрямування, який би перебував у комунальній чи державній власності.

Оскільки ТОВ «Акорд» не виконало й не має наміру виконувати зобов’язання, що були передбачені планом санації Державного підприємства «Аеропорт «Житомир», просимо депутатів Житомирської міської ради негайно розглянути питання про можливість примусового відчуження на користь місцевої громади м. Житомир частини колишнього аеропорту «Житомир» – асфальтобетонної злітно-посадкової смуги, руліжних доріжок і перону аеровокзалу – для забезпечення суспільних потреб в порядку, встановленому ст.ст. 9, 15, 16 Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

Підкреслюємо, що земельні ділянки під переліченими об’єктами перебувають у комунальній власності й лише орендуються ТОВ «Акорд», отже мова йде про примусовий викуп тільки асфальтового чи асфальтобетонного покриття на землях територіальних громад.

Ми також звертаємось до голови Житомирської обласної державної адміністрації з проханням вжити заходи з тим, щоби припинити демонстративне ігнорування законності та нехтування інтересами громади з боку керівництва ТОВ «Акорд». Управління державної служби охорони не повинно виконувати протизаконні вказівки комерсантів і перешкоджати громадянам у доступі до приміщень спортивних закладів – Клубу «Авіатік» і Авіаспортцентру ім. В.Закорецької.

Переконані, що заснування в м. Житомирі комунального або державного спортивного аеропорту дозволило б, нарешті, розв’язати створену керівництвом ТОВ «Акорд» проблему обслуговування й дозаправки малих повітряних суден, що доставлятимуть з-за кордону гостей Чемпіонату Європи 2012 року з футболу, та створило б передумови для розвитку в регіоні авіаційних видів спорту й проведення заходів з військово-патріотичного виховання й допризовної підготовки молоді.

Прийнято одностайно на позачергових загальних зборах Громадської організації військовослужбовців, ветеранів та інвалідів повітрянодесантних, аеромобільних військ, морської піхоти та військ спеціального призначення «Купол» Житомирської області 10 червня 2011 року.

Голова загальних зборів УМІНСЬКИЙ О.Ф.

Секретар загальних зборів УЛАНОВ С.Б.