Согодні відбудеться покладання квітів біля погруддя Олександру Сергійовичу Пушкіну

6 червня 2011 об 11 годині, у понеділок, Житомирська обласна громадська організація «Російська співдружність» проводить щорічну культурно-просвітницьку акцію – День російської мови, яка проводиться в день народження Олександра Сергійовича Пушкіна 6 червня.

Покладання квітів відбудеться 6 червня в 11 годин біля погруддя Олександру Сергійовичу Пушкіну на Старому бульварі. Літературні читання та підведення підсумків конкурсу дитячого малюнка, присвячених творчості великого поета пройдуть у дитячій обласній бібліотеці.

Урочисті заходи, присвячені Пушкінському дню, пройдуть на базі російських центрів науки і культури, що діють у 74 країнах світу. У програмі – конференції та семінари, конкурси, виставки, кінопокази та літературно-музичні вечори. У заходах візьмуть участь фахівці провідних російських вузів, відомі діячі культури та мистецтва.

В Україні також з 6 по 12 червня 2011 пройде V Міжнародний фестиваль «Велике російське слово», який обіцяє стати наймасштабнішим за всю історію Фестивалю.

Літературна творчість Олександра Сергійовича Пушкіна супроводжує нас протягом усього життя. Книги великого поета об’єднують людей різного віку, віросповідань, національностей.

Пушкіна часто називають засновником російської літератури. Хоч які важкі б були його твори для перекладу, поет має своїх шанувальників майже у всіх куточках нашої планети. З його казками ми починаємо знайомитися, ще не навчившись читати.

Ми напам’ять знаємо багато його творів і навіть у повсякденному житті часто цитуємо його. Ми зустрічаємо пори року пушкінськими рядками: «Мороз и солнце! День чудесный!» або «Унылая пора, очей очарованье…». Ми підходимо до дзеркала з фразою: «Я ль на свете всех милее?..», і навіть, коли строгий начальник лає нас за не зданий вчасно звіт, ми говоримо колегам: «Выпьем с горя, где же кружка?».

Саме в цей день – 6 червня 1799 – у Москві народився Олександр Пушкін. У радянські часи це свято відзначалося як Пушкінське свято поезії. Воно завжди привертало до себе увагу громадськості і навіть за часів сталінського терору супроводжувалося пишними й урочистими заходами.

Зараз Пушкінський день відзначається щорічно.


Фото з архіву Г.П. Мокрицького: 26 травня 1899 року – відкриття пам’ятника О. С. Пушкіну, створеному на гроші, зібрані учнями навчальних закладів Житомира

За матеріалами: RTA-plus