Тютюновим магнатам України “до лампочки” Рамкова конвенція ВООЗ?

Громадські організації, які борються за зменшення поширеності куріння, 16 травня під час засідання Погоджувальної ради голів фракцій Верховної Ради провели акцію під назвою “Тютюнове лобі саботує законопроект щодо заборони тютюнової реклами та спонсорства”.

Активісти закликали народних депутатів не зволікати з прийняттям важливого законопроекту №5164 в сфері громадського здоров’я, який знаходиться у Верховній Раді.

Представники громадськості передали звернення головам фракцій з проханням сприяти пришвидшенню підготовки до другого читання законопроекту № 5164 щодо повної заборони реклами сигарет, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів. Відповідне звернення підписав голова коаліції “За вільну від тютюнового диму Україну” Микола Поліщук, головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка та голова правління центру громадянського представництва “Життя” Андрій Скіпальський.

Учасники акції тримали в руках гасла: “5164 – врятує дітей від сигарет”, “Зупиніть пропаганду куріння”, “НІ тютюновому лобі в робочій групі” та інші. Активісти також виступили проти незаконної участі представників тютюнової індустрії у складі робочої групи. Адже, беззаперечно, їх мета – послабити законопроект № 5164.

У Рамковій конвенції ВООЗ щодо боротьби проти тютюну, яку Україна ратифікувала у 2006 році, зазначається: “Існує корінний і непримиренний конфлікт між інтересами тютюнової індустрії та інтересами політики в сфері охорони здоров’я… Сторонам не слід дозволяти будь-якій особі, що працює в тютюновій промисловості чи будь-якому іншому утворенні, що займається просуванням її інтересів, перебувати в якості члена будь-якого державного органу, комітету, консультативної групи, що формує або здійснює політику в сфері охорони громадського здоров’я чи боротьби проти тютюну”.

“Звертаємо Вашу увагу на УЧАСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ “УКРТЮТЮНУ” в робочій групі, що може призвести до послаблення норм законопроекту. Участь тютюнової індустрії у формуванні політики в сфері охорони здоров’я є неприпустимим порушенням міжнародного та українського законодавства”, – йдеться у вищезазначеному зверненні.

Громадські організації звернулися до голів парламентських фракцій з проханням “включити законопроект №5164 до порядку денного Верховної Ради та підтримати його під час другого читання”.

Довідка:

Проект Закону України №5164 передбачає заборону реклами сигарет у мережі Інтернету, заборону стимулювання продажу тютюнових виробів, спонсорства та заборону в місцях продажу. Законопроект № 5164 було прийнято у першому читанні 303 голосами народних депутатів. Зараз він опрацьовується в робочій групі Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації.

Слід зазначити, що усі положення даного законопроекту розроблені відповідно до ст. 13 РКБТ. Нагадаємо, що в Україні реклама сигарет вже заборонена на телебаченні, в друкованих ЗМІ, а також на зовнішніх рекламних носіях. Бюро ВООЗ в Україні рекомендує парламенту прийняти законопроект №5164.

За даними дослідження Університету Кейптауна, повна заборона тютюнової реклами зменшує споживання тютюну на 7%. Отже, після повної заборони реклами кількість курців в Україні має скоротитися на 700 тис. осіб. За даними Глобального опитування дорослих щодо тютюну (GATS), 70% громадян України виступають за повну заборону реклами тютюнових виробів. Упродовж останніх 5 років українці масово відмовляються від куріння. Так, у 2005 р. в Україні було близько 14,1 мільйона курців, а в 2010 р. – 10,2 млн.

Матеріал підготовлений за даними прес-центру Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».