У Житомирі презентували довідник «Житомир багатонаціональний» (фото, відео)

15 червня в прес-центрі Житомирської міської ради відбулася презентація інформаційного довідника «Житомир багатонаціональний». У виданні представлені інформаційно-презентаційні матеріали про національно-культурні товариства, які існують і працюють в Житомирі.

З коротким вітальним словом перед представниками національно-культурних товариств Житомира та журналістами виступив Володимир Дебой, а саму презентацію провела секретар Житомирської міськради Наталія Леонченко.

Під час презентації було підкреслено, що «різнобічна й багатогранна діяльність національно-культурних товариств в повсякденному житті міста, створює його неповторний колорит. Спільними зусиллями мешканців всіх національностей, патріотів краю твориться її майбутнє. Саме з їх ініціативи часто створюються національно-культурні центри, дошкільні установи, школи, проводяться фестивалі і конкурси. Міська влада розуміє складність і багатогранність проблеми відродження національних меншин і намагається підтримати їхні починання і діяльність».

У Житомирі на сьогоднішній день офіційно зареєстровано 24 національно-культурних товариства. Серед них 4 російських, 8 польських, 2 чеських та товариства німців, білорусів, азербайджанців, вірмен, лемків, в’єтнамців, ромів.

Сьогодні в Житомирі проживає приблизно 29 тисяч росіян, 13,8 тисяс поляків, близько 1,5 тисячі білорусів і євреїв. Всього є представники близько 100 національностей.

В ході презентації, представники кожного культурно – національного суспільства могли виступити з коротким повідомленням про свою діяльність.

Так, від Житомирської обласної громадської організації «Російська співдружність» виступив її голова Євген Тіміряєв. Від незалежної релігійної громади прогресивного іудаїзму «Штерн» виступив Михайло Гурвіц. Також були представлені польська, німецька і лемківська організації.

Усі виступаючі наголошували на необхідності підтримки міжнаціонального миру та злагоди. Були висловлені побажання щодо проведення спільних культурних програм. Крім того, Наталя Леонченко виступила з ініціативою проведення в Житомирі свята української кухні, в якому б могли взяти участь представники всіх культурних товариств Житомирщини.

Особливо незвичайним був виступ «Товариство греків», який представив невелику пісенну хорову композицію ансамблю «Іліос», що означає «Сонце». Були виконані пісні «Про фегарі» на грецькій мові і «Місячна доріжка» російською.

На представлених відеороликах Ви можете побачити виступ ансамблю «Іліос» грецької громади Житомира.

За матеріалами: RTA-plus