У парку Гагаріна вчили, як звільнитися від захвату голови та не отримати при цьому в обличчя

Виступати проти насильства, будучи безпорадним проти нього, принаймні, нерозважливо. Якщо ти виступаєш проти чогось, потрібно бути впевненим у тому, що зіткнувшись в обличчя з об’єктом своєї боротьби, зможеш дати гідну відсіч…

Добро має бути з кулаками, чули ми не один раз. Раціональне зерно у цьому є, адже за усіма законами світобудови, добро у кінцевому результаті перемагає зло, оскільки воно сильніше своєю праведністю. Чи може бути Добро слабким? Очевидно що ні, оскільки у такому випадку воно не здатне буде на перемогу. А це значить, що “слабке добро” – не Добро взагалі, а непорозуміння якесь…

Отож, озброївшись, можливо, не настільки філософськими розмірковуваннями, а більш здоровим глуздом, представники житомирської громадської організації “ДОЗОР” вирішили влаштувати пішохідний квест Житомиром, який спрямований проти насильства. Сьогодні цей захід і провели. Назбиралося аж 13 команд. Загалом це юнаки та дівчата, студенти житомирських ВНЗ. Учасникам змагання довелося пройти з десяток випробувань – від логічних завдань, які вимагають широкої ерудиції та загальних суспільних знань до подолання полоси перешкод та отримання уроку самозахисту від Президента Федерації Крав-Мага України, інструктора з самооборони Крав-мага Антона Фарба.

Стандартна ситуація – підходять, неочікувано беруть голову у захват. Що робити? Як викрутитися? Неправильна дія може лише погіршити становище, наприклад, вас почнуть бити по обличчю… Як вийти з такої “життєвої ситуації” цілим та неушкодженим, учасників пішохідного “Дозору” вчив Антон Фарб. Прийом доволі грубий, проте ефективний. За 7 хвилин його треба було засвоїти та здати своєрідний екзамен – подолати (геймерською термінологією) “главаря”, тренованого Богдана, вихованця секції Крав-мага. Тоді команда отримувала пароль наступного завдання.

Загалом, секція Крав-мага в Житомирі діє вже декілька років. Ті, хто займається у Антона Фарба не можуть поскаржитися на погану фізичну форму, психологічну безпорадність перед обличчям небезпеки, невміння зробити хоч ЩОСЬ, щоб тебе банально не знищили.

Крав-мага – всесвітньовідома система підготовки солдатів ізраїльської армії до ведення бойових дій, виживання в умовах перманентної війни. Крав-мага – це не спорт і не єдиноборство. Тут не змагаються за бали, очки. Жодних правил. А як по-іншому в житті? Хіба на вулиці існують якісь правила? Крав-мага в Житомирі – це перш за усе система самооборони, шанс вижити там, де тобі наперед призначена роль жертви.

Антон Фарб, Президент Федерації Крав-Мага України: “Сьогодні у нас засвоєння одного прийому, яке проходить у динамічній формі. Учасники пішохідного “Дозору” за 7 хвилин мають навчитися правильно звільнятися від захвату голови. Думаю, такі навички у житті не завадять кожному. Добро має право на активний захист!”

Як ті, хто проти насильства вчилися давати йому гідну відсіч, бачив Репортер Житомира:

Антон Фарб з Богданом показують учасникам квесту, як потрібно звільнятися від захвату голови

Ну а далі – навчання прискореним темпом!