В обласному центрі крові вручали посвідчення «Почесний Донор України»

14 червня – Всесвітній день донора. В обласному центрі крові в урочистій обстановці були вручені посвідчення «Почесний Донор України». Гостями закладу стали і заслужені донори, пропагандисти цієї благодійної справи, які сотні разів на безоплатній основі здавали кров для лікування хворих.

На жаль, існуюча в нашій країні тенденція до скорочення кількості донорів може на 15-20 % зменшити обсяги невідкладної гемотрансфузійної допомоги. Щодо конкретних цифр, то в області за даними минулого року зафіксовано майже 16 фактів здачі крові на тисячу населення, в той час, як за європейськими стандартами самозабезпечення компонентами та препаратами крові рекомендується 40-50 донацій. Про це йшлося під час прес-конференції за участі представників медичної галузі. Сьогодні молодь віком від 18 до 25 років складає лише 15% донорського контингенту – про це свідчать дослідження, проведені в області.

Тож, система освіти має найбільш нереалізований потенціал впливу на чисельність донорів. Щоправда, є і обнадійливі приклади. За пропаганду донорського руху в Житомирі взялися активісти молодіжної громадської організації «СПЕКА», інформує “Житомирська хвиля”.

Цього року вони також організували серед студентів перші масові акції здачі крові і збираються продовжувати справу. Позитивні тенденції помітили і в обласному центрі крові: «Ми відчуваємо, що серед молоді іде розворот до нової тенденції – відчути себе здоровим. Ми перевіряємо людину на мінімальні показники. Це – загальний аналіз крові, певні дослідження крові, відповідно, лікарський огляд. Якщо людина раз на рік проходить такий огляд, і її визнають, що вона може бути донором, значить людина може бути здоровою… І ми це відчуваємо останні два роки, я щиро дякую молоді за таку підтримку і розуміння» – зазначив головний лікар Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв.