Як Житомирський автовокзал бореться з незручними підприємцями

В редакцію сайту Репортер Житомира звернувся власник газетного кіоску, який розміщується поруч з Київської платформою Житомирського автовокзалу.

У кожного, хто протягом 2010 року проїжджав через Житомирський автовокзал, викликав подив торгівельний павільйон із написом «Книги» – із закритими ролетами з однієї сторони та пустими вікнами із іншої. На платформі, де зупиняються не тільки приміські, а і автобуси міжнародного сполучення, пасажир не може купити газету, українську книгу! А неподалік йде жвава торгівля пивом!

Ми вирішили провести своє журналістське розслідування. Ось, що ми вияснили:

В 2004 році на підставі рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради був встановлений павільйон для торгівлі книгами, газетами з однієї сторони та водою, чіпсами, печивом, шоколадом – з іншої (Акт прийомки в експлуатацію від 2004 року). Проте пропрацював він до 2009 року. ТОВ «Компанія Житомиравтотранс» почало підвищувати орендну плату, а потім видало доповнення до орендного договору про заборону торгівлі води, соків, печива, чіпсів, незважаючи на те, що Асортиментний перелік був затверджений міською СЕС. А через 2 дні комісія приїжджала перевіряти виконання. Як наслідок – попередження про розірвання договору оренди. За словами підприємця – це виглядало як оплачена вистава. А неподалік Житомиравтотранс почав терміново зводити свій павільйон.

З 4 січня 2010 року від’єднали струм та почали вимагати закриття павільйону. Через те, що працювати не давали, власник продав торговий павільйон. А новий власник, звернувшись до ТОВ «Компанія «Житомиравтотранс» з питанням як можливо перевезти павільйон в інше місце, отримав відповідь, що це неможливо. Павільйон жорстко посаджений на платформі. Справа у тому, що згідно проекту на місці встановлення павільйону раніше стояла радіовишка з потужним фундаментом.

Коли зняли радіовишку, фундамент “сталінської закладки”, розбити було неможливо і тому за згодою генерального директора ТОВ «Компанія «Житомиравтотранс» для вирівнювання в горизонтальному положенні, середину основи павільйону залили бетоном. Пізніше був замовлений акт у формі будівельної експертизи, яка також встановила, що монолітна площадка в середині павільйону робить неможливим його переміщення.

Суд Богунського району визнав цей акт. На основі рішення суду 30 вересня 2010 року зареєструваного у БТІ, новий власник планував почати торгівлю. Проте потрібно було оформити землю. В міській раді, куди він звернувся, дізнався, що земля ТОВ «Житомиравтотранс» не переоформлена відповідним чином, а рахується до сих пір за ВАТ «Компанія «Житомиравтотранс». І зараз ТОВ «Компанія «Житомиравтотранс» намагається швидкими темпами оформити довгострокову оренду з міською радою на земельну ділянку на якій знаходиться центральний автовокзал.

В заяві новий власник просив врахувати його інтереси, тому що земля комунальної власності, а відповідно до ст. 120 Земельного кодексу України, при отриманні об’єкта нерухомого майна, земля закріплюється за ним та оформлюється як об’єкт нерухомості.

Відповідно до частини 1 статті 377 Цивільного кодексу України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлі або споруди, переходять у право власності, право користування на земельній ділянці, на якій вони розміщені, без зміни їх цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

– Проте тут знову почався «футбол». Міськвиконком (Семенець Г.В.) надіслав лист з рекомендацією отримати дозвіл у ТОВ «Житомиравтотранс». Звичайно ж, вони відмовили. У справу чомусь втрутилася обласна прокуратура, хоча це спір між двома суб’єктами господарювання і він не входить до компетенції прокуратури, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про прокуратуру» однією із функцій прокуратури є представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом. Проте тут справа зовсім не у державі, а лише в грошах, – говорить попередній власник павільйону Максим Кожарін.

Справа у тому, що ВАТ «Житомиравтотранс» було створене шляхом об’єднання акцій всіх працюючих на цьому підприємстві (дивіться далі). У 2004 році у власності ВАТ «Компанія «Житомиравтотранс» знаходилося 18 автостанцій в Житомирській області. У 2007 році генеральний директор ВАТ «Компанія «Житомиравтотранс» Райковський Г.М. скупив акції у акціонерів, пообіцявши сплатити їм по 175 гривень в рік за них протягом 12 років. На даний час його доля становить 57, 141%; в тому числі Генадій Мечиславович 17, 112 %, син 18, 669 %, дочка 21, 360 %. Залишок акцій розподілили по 2-4% між адміністрацією підприємства. Фонд держмайна не залишив собі нічого. Таким чином вийшло кишенькове підприємство.

Також прокуратура зацікавлено захищає його інтереси, подавши позов до Маліновського А.М (новий власник кіоска) та Кожарина М.М. (попередній власник) до суду. Для того, щоб через суд після продажу павільйону визнати договір купівлі-продажу недійсним.
Крім того ТОВ «Житомиравтотранс» (тобто Райковський) подає до господарського суду позов на ПП «Кожарін М.М.», вимагає від нього сплатити 32 000 гривень за те, що павільйон знаходиться на землі комунальної власності. Нагадуємо, що земля за ТОВ «Житомиравтотранс» не була оформлена. Господарський суд приймає рішення на користь ТОВ «Житомиравтотранс».

Хто захистить інтереси ПП «Кожарина М.М.»? Намагався Кожарин Максим звернутися до Партії регіонів. Він являється членом Партії регіонів з 20.12.2001 року (партійний квиток № 6-6422). Проте виявляється, що при теперішній різнокольоровості партій, у всіх лише одне завдання – забезпечити під час виборів максимальну кількість голосів. Від виборів до виборів члена партії ніхто не бачить та не хоче знати. Звертався в міське та обласне відділення Партії регіонів, але всі розводять руками. Просив хоча юридичну підтримку – марно.

Автовокзал – ворота міста. Скільки автобусів та пасажирів проходять через нього. Зробити перебування на автовокзалі комфортним та культурним – завдання міської ради. Газети, українські книги (слово) несуть інформацію для всіх, проте на Житомирському автовокзалі перемагає пиво. Хоча Президентом в 2004 році був виданий наказ, що забороняє закривати газетні кіоски та павільйони. Чим закінчиться справа? Будемо слідкувати.

Протилежна сторона сторона має право на висвітлення власної позиції на нашому сайті.

Півтора року кіоск у самому серці автовокзалу – закритий