На Житомирщині запроваджується електронний облік деревини

В Україні запроваджується єдина державна система електронного обліку деревини.

Підвідомчі підприємства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства уже повністю закупили все необхідне обладнання та програми для обробки інформації для електронного обліку деревини . Фінансування проекту здійснюється за рахунок власних коштів лісогосподарських підприємств.

Про це Репортерові Житомира повідомляє прес-служба ЖОУЛМГ.

Як пояснив начальник управління Володимир Ткачук, електронна система обліку багатоступенева. Коли у лісі відводять ділянки під майбутні лісосіки, кожне дерево на цих ділянках за допомогою новітніх електронних приладів обміряють, визначають категорію технічної придатності тощо та на поперечний торець спиляного стовбура за допомогою спеціального пристрою прикріплюють чіпи з цифровими кодами, що відображають дату, час зрізанння дерева, назву лісництва, шифр майстра.

Ця інформація автоматично потрапляє в портативний комп’ютер. Надходження матеріалу на склади і весь подальший його рух до споживача супроводжується лише цими даними, що ставить перепони на шляху до крадіжок. За допомогою спеціального обладнання за штрих-кодом пізніше можна буде з’ясувати, в якому лісгоспі дерево заготовлено, хто й коли його переробив.

Очікується, що впровадження електронного маркування деревини та ведення її обліку згідно з вимогами сертифікації та легалізації деревини, збільшить обсяг виробництва вітчизняної лісопродукції, підвищить конкурентоспроможність вітчизняної лісопродукції на зовнішньому ринку та покращить співпрацю працівників Державної лісової охорони та правоохоронних органів в питаннях контролю за обігом деревини, забезпечить оперативне реагування на виявлені правопорушення.

Пізніше буде створена єдина державна система електронного обліку деревини на базі автоматизованої інформаційної системи Державного агентства лісових ресурсів України.