Найнеймовірніші і оригінальні проекти, які придумували українські архітектори

1 липня – професійне свято у архітекторів усього світу.

Правда, святкувати його наші архітектори почали на 49 років пізніше, ніж всі інші зодчі: спочатку свято заснував Міжнародний союз архітекторів ще в 1946 році, коли після Другої світової війни потрібно було піднімати з руїн міста. А указ відзначати такий день в Україні екс-президент Леонід Кучма підписав лише в 1995 році.

На честь цього дня підібрано найнеймовірніші і оригінальні проекти, які придумували зодчі нашої країни. Велика частина з них навряд чи буде коли-небудь втілена в життя, але навіть проекти-ідеї показують тенденції і можливості архітектурної думки наших зодчих. У лавах польоту архітектурної думки інтерактивні будинку, що фарбуються в колір настрої жителів у Києві, повітряне метро, готель-квітка, плавучий острів в Одесі, багатоповерхові стадіони і вертикальна вулиця від дніпропетровських архітекторів.

АРСЕНАЛ В «РУШНИКУ» З ГОТЕЛЕМ

Один із конкурсних проектів на будівництво другої черги столичного «Лувра» – «Мистецького аресеналу» – ніби зітканий із тканини, і, за задумом проектантів, пов’язує всі будівлі з пішохідною зоною. На території архітектори розмістили центри музики, кіно, мистецтва, реставраційний, а також готель і підземний паркінг. Але цей проект, як і інші роботи наших архітекторів, у конкурсі не перемогли: «Арсенал» будуватимуть японці.

СТАДІОН-МІСТ. 54-ПОВЕРХОВИЙ ГОТЕЛЬ І БАСЕЙНИ

Архітектори з Дніпропетровська до Євро-2012 придумали, як зменшити кількість поїздок на матчі в різні міста. Проектанти просто поєднали кілька стадіонів в одному комплексі і поставили їх один на інший. Зверху буде починатися блок-міст довжиною в 1 км з басейном, тенісним кортом і полем для баскетболу.

МЕТРО ІДЕ В НЕБО. ВАГОНИ-ГОНДОЛИ

Столичним архітекторам вже мало підземки, і вони придумали «повітряне» метро. Вагони-гондоли, що вміщають до 30 чоловік, можуть з’єднати, наприклад, Петрівку з Троєщиною. «Але від пробок це не позбавить: вміщує мало людей і коштує дорого», – вважають в главку транспорту КМДА. Вартість такого проекту – 200 млн євро.

ЄВРОПЕЙСЬКА ПЛОЩА. МАРШРУТИ В МЕТАЛІ

Хитромудрими конструкціями архітектори пропонують прикрасити простір біля арки Дружби народів. Хаотичний, на перший погляд, простір являє собою, за задумом проектантів, випадкові руху людей на цій ділянці. У закутках цих «рухів» можуть розміститися магазини, громадське харчування і сади. Але цей проект не затвердили.

МУЗЕЙ НА ПАГОРБІ. СХОДИ І СТАТУЇ

У такому вигляді архітектори бачать музей відомого українського художника Івана Марчука. Галереї з його картинами розмістяться на пагорбі, там же майстерні, конференц-зал та приміщення для творчих вечорів. А навколо розіб’ють «сходчатий» парк, де люди зможуть гуляти серед вирослих з землі скульптур. Правда, поки цей проект не затвердили.

«ШОКОЛАДНИЙ» ДІМ. ЦУКЕРКОВІ БУТІКИ І АТРАКЦІОНИ

Так міг виглядати один з варіантів столичного музею шоколаду, який збиралася створити одна з кондитерських фабрик. Для дорослих і маленьких відвідувачів тут хочуть зробити солодкі атракціони, міні-лінії виробництва, щоб спостерігати, як роблять цукерки і шоколадний бутік. Щось в стилі фабрики з фільму “Чарлі і шоколадна фабрика». Але міськрада цей проект поки що навіть не розглядала.

«ВІЗАНТІЯ» З МОСТОМ. ПЛАВУЧИЙ ОСТРІВ БІЛЯ ОДЕСИ

Зодчі «перлини біля моря» також придумують грандіозні проекти. Вже цього року тут планують розпочати будівництво штучного плавучого острова «Візантія» площею в 44 га. На ньому планують розмістити ресторани, магазини і бутіки, готелі і навіть невелике казино. Чудо-острів має з’єднувати з берегом 15-кілометровий міст: від селища Котовського до центральної частини міста.

ГОТЕЛЬ-КВІТКА. ЖЕРТВА КРИЗИ

Готель у формі нерозпущеної квітки збиралися будувати до Євро-2012 на лівому березі столиці ще до кризи. Складатися вона повинна була з центральної і трьох бічних секцій-пелюсток. Але через кризу справа не пішла.

ВУЛИЦЯ ВГОРУ. БУДИНКИ НА ОПОРАХ

Дніпропетровські архітектори придумали побудувати в Одесі вертикальну вулицю. Згідно конкурсного проекту, на трьох опорах, усередині яких розмістяться комунікації, мешканці зможуть самі обирати майбутній вигляд свого будинку чи двору.

ОФІСИ НА РИБАЛЬСЬКОМУ. НЕ ПІШЛИ

Цей торгово-офісний центр повинен був стати частиною «Київ-Сіті» на Рибальському острові столиці. Але в архітекторів виникли зауваження до руху транспорту і пішоходів навколо «чотирьохлистника», і проект так і не був схвалений містобудівною радою.

ТРОЄЩИНА МАЙБУТНЬОГО. СЕНСОРНІ БУДИНКИ

Футуристичний проект житлового масиву на столичній Троєщині включає інтерактивні вежі. Вони за допомогою сенсорів повинні забарвлювати стіни в різні кольори, залежно від емоцій його жителів. Але проект на містобудівній раді навіть не розглядали.

«АКВАРАЙ» НА НАБЕРЕЖНІЙ. ВСЕ ЩЕ БУДУЮТЬ

На Дніпровській набережній Києва планували побудувати найбільший критий аквапарк в Європі: під скляним куполом, з човновою стоянкою, підземними та наземними паркінгами, барами, саунами, магазинами супутніх товарів і навіть гранітної набережної. Будівництво розпочали, але йде воно мляво.

ХАЙ-ТЕК СПУСКИ. ЄТАЖНІСТЬ ЗВЕЛІЛИ ЗМЕНШИТИ

Такі скляні житлові будівлі, громадські, торгово-офісні центри могли з’явиться між Врублевським та Подільським спуском у столиці. Комплекс прикрашений штучними водоймами, терасами, пішохідними містками і парком. Передпроектні пропозиції розглядали на містобудівній раді та затвердили із зауваженнями.

БІБЛІОТЕКА ПАМ’ЯТІ. ХВИЛІ І КУЛІ

Такою «хвилястою» могла стати бібліотека імені загиблого в 2007 році народного депутата Євгена Кушнарьова в Харкові. Цей проект в числі інших брав участь в конкурсі на кращий варіант нової бібліотеки, але переможцем став будинок з двома скляними вежами і містком між ними.

НОВІ ОФІСИ. БЕЗ СКЛА І БЕТОНУ, ЗАТЕ В КОЛЬОРІ

Архітектори придумали нові готельно-офісні центри. Замість великої кількості скла і бетону в Києві можуть з’явитися ось такі кольорові будівлі мудрої форми. Концепція будівлі, розроблена однієї зі столичних архітектурних майстерень, займає площу трохи більше 28 тис. кв. м. Де вони з’являться, поки не вирішили.

За матеріалами: Сьогодні