Права інвалідів в тюрмах житомирської області не порушують: прокуратура

Прокуратура перевірила умови тримання інвалідів в установах виконання покарань.

Житомирська прокуратура з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах перевірила стан законності щодо соціального захисту інвалідів в установах виконання покарань.

На території Житомирської області відбувають покарання 120 інвалідів. Третина з них мають 2 групу інвалідності, решта – 3 групу. Перевірками встановлено, що в установах виконання покарань управління Державного департаменту України з питання виконання покарань в Житомирській області періодичні медичні огляди інвалідів проводяться своєчасно, проводяться також огляди перед вибуттям засуджених з установи. У всіх медичних картах наявна інформація про первинний медогляд, своєчасно проводяться лікувально-оздоровчі заходи.

Про це Репортер Житомира інформує прес-служба прокуратури Житомирської області.

Інваліди 2 групи згідно норм Кримінально-виконавчого кодексу України отримують харчування, одяг, взуття, білизну та комунально-побутові послуги безоплатно, до суспільно-корисної та оплатної праці вони не залучаються. Засуджені щотижня відвідують лазню, де можуть також прати, використовуючи гарячу воду (дефіциту мила та засобів для прання немає).

Харчування інвалідів відповідає встановленим нормам, вони отримують сметану, сир твердий, мед, розчинна кава, цикорій, мед, кондитерські вироби та ін. Усі, хто потребує дієтичного харчування, у повній мірі забезпечений стовідсотково. За потребою, засуджені інваліди забезпечуються милицями, протезами або ортопедичним взуттям. Наприклад, п’ятеро засуджених отримали милиці, а одного інваліда забезпечено протезом відсутньої лівої ноги.

Як повідомив Житомирський прокурор з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах В’ячеслав Руденко, перевіркою встановлено, що вимоги Законів України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» в установах виконання покарань у Житомирській області в цілому додержано, хоче є деякі порушення. Наприклад, потребує покращення лабораторне та інструментальне обстеження хворих, через фізичну та моральну застарілість обладнання та брак коштів медикам важко отримати об’єктивні дані про здоров’я інваліда.

На усунення виявлених порушень начальникам виправних установ області прокуратура внесла 4 подання. Органи прокуратури Житомирської області двічі на рік в усіх установах виконання покарань області перевіряють додержання вимог законодавства щодо соціального захисту інвалідів.