Прокуратура Житомирської області занепокоєна зростанням кількості злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння

На міжвідомчій нараді, проведеній в прокуратурі Житомирської області, розглянуто проблему зростання кількості злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння.

Прокурор області Микола Франтовський, який головував на нараді, зазначив, що проблема останнім часом набула особливої гостроти. Упродовж 5 місяців поточного року кількість злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, збільшилася на 48 % (порівняно з аналогічним періодом минулого року). У нетверезому стані скоєно 75 відсотків умисних вбивств, кожне друге тяжке тілесне ушкодження, кожний третій розбій і хуліганство. Про це Репортер Житомира інформує прес-служба прокуратури області.

Майже на 7 % зросла кількість злочинів, вчинених у громадських місцях, з яких більше половини скоєні у місцях відпочинку, що справедливо викликає занепокоєність серед населення. Прокурорські перевірки свідчать про те, що профілактична робота, яку здійснюють органи внутрішніх справ, має формальний або епізодичний характер, виконання профілактичних заходів не контролюється.

У переважній більшості відсутній систематичний контроль дільничних інспекторів за поведінкою осіб, які зловживають спиртними напоями, схильні до вчинення злочинів, у тому числі і тих, що перебувають під адміністративним наглядом. Пролунала критика на адресу підрозділів кримінального розшуку УМВС в області щодо розкриття злочинів, вчинених у громадських місцях – кількість нерозкритих злочинів цієї категорії збільшилася майже на 93 відсотки.

Недостатньо та неефективно працюють органи влади у напрямку подолання та профілактики злочинності, зокрема, пов’язаною із вживанням алкогольних напоїв. Наприклад, у Любарі (як і в багатьох інших регіонах) тривалий час не впроваджується програма «Безпечне місто», кошти на обладнання громадських місць телевізійними системами візуального спостереження не виділено.

Натомість, розпорядженням Любарського селищного голови незаконно подовжено режим роботи торгівельних закладів, що реалізують алкоголь та тютюнові вироби. Місцеві органи самоврядування зазвичай не реагують на факти реалізації закладами торгівлі неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Прокурорами Овруцького Брусилівського, Любарського та Лугинського районів встановлено відсутність регіональних програм щодо профілактики злочинності. Хоча в інших районах такі програми прийнято, але вони не діють. На усунення виявлених порушень прокурорами внесено 34 подання та приписи, принесено 6 протестів, до відповідальності притягнуто 5 осіб.

Підсумовуючи роботу міжвідомчої наради, прокурор області Микола Франтовський наголосив на гострій необхідності налагодження тісної взаємодії між органами внутрішніх справ та органами державної влади і місцевого самоврядування щодо забезпечення законності та правопорядку в області. Учасники наради визначили спільні заходи задля подолання негативного явища.