Прокуратура області: кожний другий злочин про корупцію пов’язаний із землею

У розслідуванні кримінальних справ, особливо на початковому етапі, дізнання посідає значне місце.

Однак основною формою розслідування є досудове слідство, під час якого проводиться всебічне, повне та об’єктивне дослідження обставин справи, виявляються обставини, що як викривають, так і виправдовують обвинуваченого, а також обтяжують або пом’якшують його вину.

Слідство має назву «досудове» тому, що при його провадженні не вирішується питання про винність особи, яку притягнуто до кримінальної відповідальності. Таке слідство ні­би передує судовому слідству, яке проводить суд. Лише суд може визнати особу винною у вчиненні злочину, але це не применшує значення досудового слідства.

Його якість і повнота є передумовою та необхідною умовою успішного розгляду справи судом. Якщо цю умову порушено і не може бути поновлено в суді, справа може бути повернута судом на додаткове розслідування або ж по справі може бути винесено судом виправдання.

Стан досудового слідства в органах прокуратури області і прокурорського нагляду за ним та практику підтримання державного обвинувачення у кримінальних справах, підслідних органам прокуратури, за 1 півріччя 2011 року проаналізовано на засіданні колегії прокуратури області, яка відбулася під головуванням прокурора області Миколи Франтовського.

Про це Репортер Житомира інформує Прес-служба прокуратури Житомирської області.

Унаслідок вжитих організаційно-практичних заходів слідчі прокуратури в цілому забезпечили кваліфіковане провадження досудового слідства у кримінальних справах з додержанням вимог закону щодо повного, об’єктивного і всебічного дослідження всіх обставин скоєних злочинів у межах визначених законодавством строків. Про це відзначив у своєму виступі заступник прокурора області Володимир Кобернюк.

Він, зокрема, повідомив, що упродовж 6 місяців у провадженні слідчих органів прокуратури перебувало 366 кримінальних справ, 180 з яких розслідувано і направлено до суду з обвинувальним висновком. У цілому у першому півріччі 2011 року майже на 17 % (у порівнянні з 1 півріччям минулого року) збільшилась кількість направлених органами прокуратури до суду кримінальних справ з ознаками корупції – з 30 до 35. З них 10 справ – за фактами хабарництва.

Загальна сума хабарів за цими справами склала понад 353 тис. грн. та 3700 доларів США. Усього в ході досудового слідства у кримінальних справах з ознаками корупції, направлених до суду з обвинувальними висновками, встановлені збитки на суму майже на 3 млн. грн., з яких 78 % відшкодовано.

До кримінальної відповідальності притягнуто 39 посадовців, з яких 6 – держслужбовці, 22 працівники органів місцевого самоврядування, 1 працівник органів виконавчої влади, 6 працівників органів внутрішніх справ, 1 працівник ДПА, 2 працівники органів Державного агентства із земельних ресурсів.

Однак, на колегії більше уваги приділялося не досягнутим показникам, а аналізу тих недоліків, які поки що існують в роботі слідчих прокуратури області, удосконаленню методів роботи.

Зокрема, було наголошено, що особливу увагу органам прокуратури слід зосередити на виявленні і розслідуванні кримінальних справ про злочини, пов’язані з корупційними діяннями, невиплатою зарплати, злочинів, вчинених у бюджетній сфері та сфері земельних відносин.

Підсумовуючи роботу колегії, Микола Франтовський зазначив, що органи прокуратури області мають взяти під пильний контроль виявлення злочинів з ознаками корупції, насамперед, які вчиняються у сфері земельних відносин, оскільки у 2010-2011 роках кожний другий злочин про корупцію пов’язаний із землею.