Розкішним умовам в’язниці норвезького терориста позаздрить 90% українців (фото)

Норвезька в’язниця строгого режиму Halden, де доведеться сидіти Андерсу Берінг Брейвіку, була задумана як найгуманніша в’язниця в світі і відкрита в минулому році королем Харальдом V.

В’язниця знаходиться недалеко від Осло і розрахована на 252 людини. У кожного вязня тут є окрема камера з ванною, яка виглядає, як номер у тризірковому готелі. В кімнатах є телевізори з плоским екраном та міні-холодильники. Деяким ув’язненим навіть надаються DVD-програвачі та обмежений доступ в Інтернет. Вітальню ділять між собою 12 людей.

Більша частина охоронців в’язниці – жінки, так як, на думку керівництва, це знижує агресію ув’язнених. Злочинці і наглядачі часто обідають разом і грають у спортивні ігри. У в’язниці Halden є й інші розваги: на місцевій кухні можна брати кулінарні уроки. Крім того, у в’язниці є музична студія та прибудова зі спальнею, де ув’язнені можуть залишатися зі своєю сім’єю на час відвідування.

Дизайнери-проектувальники Halden відмовилися від звичної бетонно-блокової будівлі на користь дерев’яної обшивки: на їхню думку, так будівля краще вписується в навколишній лісовий масив. Крім того, двоповерхові цегляні корпуси прикрашені фресками, виконаними відомим норвезьким художником. Єдине, що вказує на призначення будівлі, так це шестиметровий паркан, прихований за деревами.

Зазначимо, що Андерс Брейвік зізнався в організації вибуху біля будівель уряду Норвегії та розстріл учасників молодіжного форуму на острові Утейа, але при цьому не вважає себе винним. Він назвав свої дії “жахливими, але необхідними”. Підсудний відмовився визнати теракти злочином, заявивши, що намагався дати суспільству “сигнал” і “врятувати Європу”.

Суд заарештував Брейвіка на вісім тижнів. Половину терміну попереднього затримання йому належить відбувати в одиночній камері. Нагадаємо, що в результаті подвійного теракту, який влаштував Андерс Брейвік 22 липня цього року, 76 людей загинули і 92 отримали поранення, пише Lenta.ru.