Сергій Рижук обговорив з японцями плани реабілітації чорнобильських земель

На Житомирщині взято курс на відродження 300 тисяч га сільгоспугідь, забруднених в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

5 липня в облдержадміністрації відбулась зустріч з делегацією японської громадської організації «Чорнобиль-Тюбу» з міста Нагоя. У заході взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Рижук, заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан, перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков.

Про це Репортерові Житомира повідомляє Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Очільник області щиро привітав японських гостей. Він із вдячністю зазначив, що, незважаючи на катастрофічний землетрус і аварію на АЕС «Фукусіма-1», представники японської неурядової асоціації „Чорнобиль-Тюбу” продовжують допомагати нашій області, і ця допомога триває з 1990 року. Благодійний фонд «Заложники Чорнобиля» вже отримав сертифікат на кошти (21 000 доларів США) для ліків ліквідаторам аварії на ЧАЕС, інвалідам Чорнобиля, для дитячого харчування немовлятам та на придбання медичної апаратури Народицькій лікарні.

В свою чергу, зазначив Сергій Рижук, фонд „Заложники Чорнобиля” оголосив акцію „Допоможемо Японії” для збору коштів на придбання дозиметрів, в результаті якої зібрано близько 200 тисяч гривень. Перше постачання дозиметрів зі Львова у Японію очікується у серпні.

Очільник області підкреслив, що однієї соціальної допомоги для людей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, недостатньо. Постало питання реабілітації чорнобильських територій. Найбільш ефективний і дешевий спосіб реабілітації – спеціальні сільськогосподарські сівозміни і технології. Держава і раніше виділяла великі кошти постраждалим територіям, але Житомирщина і особисто Сергій Рижук внесли пропозицію направити ці кошти в русло сільськогосподарських технологій, щоб очистити радіаційно забруднену землю.

Звертаючись до японських гостей, Сергій Рижук зауважив, що науково-виробничий проект „Ріпак для відродження Народицького району”, який розробили і впроваджують японські вчені, є цікавим і буде успішно реалізовуватись. Основною метою даного проекту є комплексне вивчення властивостей ріпаку як сировини для біоенергії і як способу фітореабілітації грунтів в умовах радіоактивного забруднення сільськогосподарських угідь внаслідок аварії на ЧАЕС.

Очільник області зазначив, що розробляється нова державна програма з урахуванням досвіду досліджень японських вчених. Зі свого боку обласна влада, запевнив він, зробить все, щоб від досліджень перейти до дій, за участю спеціалістів обласної держадміністрації і місцевих органів самоврядування розробити наукові рекомендації та чітку програму впровадження результатів проекту на радіоактивно забруднених територіях Народицького району, а згодом поширити цей досвід на відродження 300 тисяч гектарів сільгоспугідь. Наше завдання, наголосив голова облдержадміністрації, – позбавити людей загрози захворіти через нищівну дію радіонуклідів.

Сергій Рижук нагородив члена ради директорів неурядової асоціації «Чорнобиль-Тюбу», професора-мікробіолога Масахару Кавата почесною грамотою облдержадміністрації за багаторічну плідну допомогу на території Житомирщини у справі ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції та за організацію конкретної допомоги постраждалим від землетрусу й аварії на АЕС у префектурі Фукусіма в Японії.

Масахару Кавата подякував за нагороду. Він зазначив, що науково-виробничий проект впроваджується для відродження земель у Народицькому районі і японська сторона має бажання скористатися ним у себе в країні. Він подякував Житомирській області за допомогу у дослідженнях і висловив надію на подальшу успішну співпрацю.