Свято «Купальські роси» на Житомирщині (фото)

Третій рік поспіль за традицією мальовничі немиринецькі схили гостинно запрошують шанувальників яскравого обрядового дійства з усієї України.

6 липня 2011 року пообіду розпочалося свято «Купальські роси». Просто неба на галявинах біля озера свою майстерність демонстрували майстри народної творчості – ковалі, гончарі, художники, митці ужитково-прикладного мистецтва. І як водиться на святі гостей розважали самобутні фольклорні колективи.

Дуже щиро й тепло глядачі зустріли виступ гурту «Чіп» з Володар-Волинська, щиро й від душі виступив народний колектив з Ружинського району, села Коробчиєв. З великим натхненням гурт барабанщиків виконав свої ритми та мелодії. Хвиля тепла, щирої радості ширилася від малечі до повжних гостей. Недерма гаслом дійства було: «Ми різні, але ми рідні».

Як тільки сонце почало сідати за обрій, гості свята занурились у Магію купальської ночі і стали учасниками Купальського обряду з прикрашанням Марени та Купала, плетінням вінків та пусканням їх на воду, запаленням вогняного колеса, стрибками через багаття та пошуком цвіту папороті.

І на завершення всі присутні покуштували смачного короваю, а потім, взявшись за руки, створили ланцюг єднання як символ єдності українського народу. Під славетні пісні про Батьківщину, живий ланцюг людей зливався з Природою. Звідусиль лився сміх, радість і відчувалося, як Божею благодатью наливається все навкруги. Ось така вона магія ночі Івана Купала. Єдинства Людини і Природи.

З основними обрядами свята Івана Купала гостей ознайомив прославлений колектив Житомирщини – фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав». Участь у театралізованому дійстві взяли студенти Житомирського училища культури та мистецтв імені Івана Огієнка. Головний постановник Купальського дійства – народний артист України Рафаїл Малиновський. Режисер, заслужений журналіст України, голова Житомирської обласної організації політичної партії «Українська платформа» Тетяна Романовська.

Як завжди, свято проводилось під патронатом та за участю засновника фестивалю «Купальські роси», народного депутата, лідера політичної партії «Українська платформа» Павла Жебрівського.

Учасники та гості фестивалю відвідали «Купальський парк», який було розбито силами жителів села торік. До слова, немиринчани турбуються, аби їхнє село щороку приємно вражало відвідувачів фестивалю.

За матеріалами: RTA-plus