Українці шикують, перебуваючи по вуха у боргах

Як показує практика, українці, залишивши позаду довгі роки поневірянь і постійного очікування «світлого майбутнього», втомилися від відкладання життя «на потім» і зажили сьогоденням.

Яскравим прикладом служить один з найбільших європейських показників боргів за споживчими кредитами. Так, при мізерних зарплатах громадяни Україні наважуються брати кредити, у багато разів перевищують їх власний прибуток.

Зрозуміло, необхідність підштовхує брати кредити на лікування, термінову покупку побутової техніки і т.д. Проте буває, що данина моді змушує йти українців на кредит заради придбання дорогого устаткування не першої необхідності. Просто хочеться, чому сусідові можна, а мені – ні? Ось і виходить, що по свіжих показниках, в Україні в середньому на кожного її мешканця припадає 800 євро споживчого кредиту або 3,5 середньої зарплати.

Вище борги – тільки в Греції (чотири зарплати або 3,200 євро) – йдеться в дослідженні EOS group. Для порівняння, борг кожного іспанця перед банками становить 2,8 зарплати, британця – 1,7 зарплати, росіянина – 1,2 зарплати, інформує портал rbn.cc

Як підкреслюють експерти, на початку 2008 року Україна охопила манія споживання, яка, не дивлячись на пережиту кризу, продовжується і сьогодні. На відміну від країн Європи та Росії, з якої в Україну прийшло «кредитування без довідки про доходи», молода ринкова економіка України не витримала випробування масовими споживчими кредитами. Результат – зростання безробіття, масові невиплати і криза банківської системи. Провини банків у цьому немає – їх політика була продиктована жорсткою конкуренцією.

«Такий показник повинен стати сигналом для втручання держави. Щоб уникнути повторення кризи 2008 року співвідношення споживчих кредитів до середньої зарплати українців необхідно зменшити протягом 5 – 7 років мінімум удвічі. Йти до цього потрібно не обмеженнями та заборонами, а шляхом стимулювання банків брати на себе менші ризики», – вважає директор компанії «ЕОС України» Олексій Тесленко.

Так, за даними НБУ, сума позик до кінця травня 2011 р. складе 208,07 млрд. гривень, з них 60,54%, (125,98 млрд. грн) – споживче кредитування. Середня ставка за споживчими кредитами становить 30%.