В Житомирі відзначили річницю народження поета і націоналіста Олега Ольжича

Житомирські свободівці відзначили річницю народження поета і націоналіста Ольжича.

8 липня виповнюється 104 роки від народження славетного житомирянина Олега Ольжича (Кандиби). У зв’язку з цим житомирські свободівці вшанували Ольжича, поклавши квіти до меморіальної дошки на території Успенської церкви, інформує Репортер Житомира прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

Напередодні Житомирська обласна організація ВО «Свобода» звернулася до влади дозволити відновити вкрадену анотаційну дошку на Ольжича і коштом «Свободи» встановити меморіальну дошку на Лєрмонтовській, в будинку, де перебували Похідні групи ОУН, зокрема й Ольжич. У цьому будинку, як відомо, була розміщена редакція газети «Українське слово», яку організував Ольжич, а редактором був Іван Рогач. Також ВО «Свобода» звернулася із проханням встановити пам’ятник Ольжичеві навпроти обласної бібліотеки.

«Сьогодні нам, сучасникам, соромно перед світом, що не маємо жодної належної згадки про Ольжича в Житомирі. Вчений, поет, борець за волю України вшанований за кордоном, але не має достатнього визнання в Україні та на своїй малій батьківщині.

Яку пам’ять залишимо нащадкам? Патріотами якої країни вони стануть? Повернути житомирянам власну, не призначену, національну пам’ять, відновити історичну справедливість – наше основне завдання. Бо виростимо рабів духовних, а не українців. Не за це загинув поет. І ми повинні виконати всі його заповіти», – сказав заступник голови Житомирської міської організації ВО «Свобода» Юрій Градовський.

Довідка:

Ольжич виконував найвідповідальніші завдання Проводу Українських Націоналістів ОУН, особисто Є. Коновальця. У 1937 р. очолив культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів. У 1938-39 роках Олег брав активну участь у становленні державності Карпатської України та в збройній боротьбі проти угорських загарбників, через що потрапив до хортистської в’язниці. Протягом 1939—1941 очолював Революційний Трибунал ОУН, член Проводу Українських Націоналістів.

В 1941—1942 О. Кандиба жив у Києві, налагоджував підпільну мережу ОУН в Україні, зокрема і в Житомирі. В жовтні 1941 р. О. Кандиба став одним з організаторів політично-громадського центру — Української Національної Ради у Києві, головою якої було обрано також житомирянина, вченого Миколу Величківського.

З початком гітлерівських репресій проти українських націоналістів Кандиба переїздить до Львова. У травні 1942 Почаївська конференція ОУН обрала Олега Кандибу заступником голови ПУН та головою Проводу на українських землях. У січні 1944 після арешту А. Мельника перебрав посаду Голови ПУН ОУН.

25 травня 1944 р. заарештований гестапо у Львові. Був ув’язнений у концентраційному таборі Заксенгавзен. Загинув під час чергового допиту в ніч з 9 на 10.6.1944 р.