Житомирські лісівники застерігають: за забруднення лісу – будете відповідати!

«Забруднення лісів – проблема, з якою лісівникам боротися стає дедалі важче – констатує начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук.

Берегти ліс, не смітити в лісі, не завдавати йому шкоди – істини відомі кожному. Але надто часто люди про них забувають. Адже не лише місцях масового відпочинку, а й навіть у віддалених куточках, скрізь видно сліди варварства і неохайності: папір, пляшки, поліетилен, пластик, консервні банки, гори побутового та виробничого сміття.

Лісівники намагаються всіляко сприяти приємному відпочинку наших громадян в лісі. Вздовж автодоріг, в різних мальовничих куточках обладнано спеціально пристосовані місця для відпочинку зі столами, лавками, місцями для вогнища та контейнерами для збору сміття. Створення в лісових масивах мережі таких пунктів є одним з важливих заходів, спрямованих на охорону та захист лісу.

Нещодавно Президент України Віктор Янукович підписав Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за забруднення лісів».

Відповідно до закону, пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтою і нафтопродуктами, промисловими і комунально-побутовими викидами, відходами, що викликає його усихання чи захворювання, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, інформує Репортер Житомира Прес-служба ЖОУЛМГ.

Також передбачено, що засмічення лісів відходами тягне за собою накладення штрафу на громадян від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто громадяни за забруднення або пошкодження лісів муситимуть заплатити від 85 до 510 гривень, а на посадових осіб за такі порушення накладатиметься штраф в розмірі від 170 до 850 гривень.