Житомирським дачникам підсовували біоорганічні добрива підпільного виробництва

На Житомирщині за фактом діяльності підпільного цеху по виготовленню біоорганічних добрив порушено кримінальну справу.

Працівники Управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в області у середині липня в одному з райцентрів Житомирщини припинили діяльність підпільного цеху по виготовленню біоорганічних добрив з незаконним використанням торгівельної марки відомого вітчизняного виробника.

Нелегальне підприємство облаштовувалось у приватній недобудованій садибі на околиці міста, у напівпідвальному приміщенні. Дві великі кімнати, мало пристосовані для такого виробництва, були хаотично заповнені сировиною, ємкостями різного гатунку, пакувальним матеріалом та кінцевим продуктом. Окремо в закутку розміщалась спеціальна фасувальна машина, яка завершала технологічний процес, тобто підготовлений працівниками розчин із самостійно обраних складових розподіляла в поліетиленові пакети по 20 мг в кожному.

Принаймі, так було зазначено на упаковці, справжній і вміст, і кількість яких нині з’ясовують експерти. У цеху на час візиту працівників міліції працювало троє робітників, двоє з яких займалися відгрузкою значної партії товару – близько півтори сотні ящиків – прибулим клієнтам. За попередніми даними, контрафактна продукція розповсюджувалась через мережу найбільш престижних супермаркетів держави, розташованих у тому числі і в столиці, у досить масштабних обсягах.

Її популярність пояснювалась привабливою ціною – оригінальна продукція торгівельної марки під прикриттям якої працювало підпільне виробництво коштує в рази дорожче. На упаковці зазначалися всі реквізити справжнього підриємства, окрім контактних телефонів, за якими споживачі продукції можуть звернутись зі своїми пропозиціями чи скаргами щодо якості товару. Ще однією принциповою відмінністю було розлиття розчинів у пластикові ємності об’ємом 250 мл, що підприємством-виробником взагалі не практикується.

Юрій Крошко, начальник УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області: “На даний час за вказаним фактом порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 229 (Незаконне використання знака для товарів і послуг… якщо воно завдало матеріальної шкоди в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання, у тому числі і позбавлення волі до шести років з конфіскацією та знищенням відповідної продукції та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.”

Загалом у підпільному цеху працівники міліції вилучили контрафакту на суму понад півмільйона гривень, тим самим попередивши його виток у торгівельну мережу. Наразі працівники міліції встановлюють організаторів виробництва, які з одного боку, скориставшись відомий брендом, отримали немалі суми, звичайно абосолютно неоподатковані, прибутку, а з іншого, створили ризиковані фактори і працівникам-нелегалам, і покупцям продукції, тобто нам з вами.

Хто гарантуватиме безпеку вироблених для городини добрив майбутнім її споживачам, якщо жодних лабораторних чи інших досліджень вони не проходять і відповідність існуючим ГОСТам ніхто не перевіряє?

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області