Житомирський депутат поскаржився Азарову на Табачника

Депутати на черговій сесії Житомирської міської ради одноголосно підтримали ініціативу депутата та вчителя Величка Олександра і звернулися до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова стосовно проблем у міністерстві освіти і науки України, яке очолює Дмитро Табачник.

Акцентована проблема – незабезпеченість підручниками учнів шкіл. Автор звернення, депутат міськради Величко Олександр, акцентував увагу на проблемі забезпеченості учнів підручниками історії України та правознавства.

«На сьогодні, учні 10-х класів загальноосвітніх навчальних закладів міста взагалі не мають підручників з правознавства, хоча робиться акцент на формуванні правової держави та громадянського суспільства в Україні», йдеться у зверненні.

Текст звернення:

Прем’єр-міністру України
Азарову Миколі Яновичу

Шановний пане Прем’єр-міністре!

Депутатський корпус Житомирської міської ради звертається до Вас у зв’язку з тією ситуацією, що склалася навколо забезпечення учнів загальноосвітніх навчальних закладів навчальними підручниками у 2010 – 2011 навчальному році.

Згідно діючого законодавства, а саме: ЗУ «Про загальну середню освіту» та низки підзаконних актів («Порядку забезпечення учнів загальноосвітніх навчальних закладів підручниками та посібниками, затвердженого наказом МОН України, Міністерством фінансів України та Міністерством економіки України» від 24.12.1999 р. № 442/311/155, постанови Кабінету Міністрів України № 1748 «Про першочергові заходи щодо повного забезпечення учнів підручниками та навчальними посібниками» від 16.11.02 тощо) з державного бюджету України були виділені кошти для державного замовлення необхідної кількості шкільних підручників. В поточному навчальному році було оформлено Бланк замовлення на 2010-2011 н.р. для учнів 1-4 та 10 класів.

Вже стало сумною традицією розпочинати навчальний рік в місті без нових підручників. Вдвічі прикро, що учні не отримали їх і під кінець навчального року. Насамперед, непокоїть рівень забезпечення навчальною літературою учнів 10 класу, які стали заручниками бізнесових ігор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, якому МОН доручило виготовлення і закупівлю підручників.

На сьогодні, учні 10 класів загальноосвітніх навчальних закладів міста взагалі не мають підручників з правознавства, хоча робиться акцент на формуванні правової держави та громадянського суспільства в Україні. Відсутні підручники з історії України та англійської мови (академічний стандарт). Забезпечення підручниками з інших предметів виглядає так: Художня культура (академічний рівень) – 3%; Алгебра (академічний рівень) – 89%; Українська література (стандартний, академічний рівень) – 73% тощо.

Існує висока ймовірність того, що учні 11-х класів також залишаться без нових підручників.

Проблемою є забезпечення підручниками для поглибленого вивчення предметів 1-9, 11 класів. Поширеною є практика, коли замовляються підручники одного автора, а навчальний заклад отримує зовсім інші, що ускладнює навчальний процес.

Викликає здивування позиція чиновників МОН, які ще в минулому році виступали із заявами про завершення процедури укомплектування підручниками.

Практично всі шкільні підручники, що так і не були надруковані за рахунок держзамовлення, є у вільному продажу. Батьки змушені купувати їх за власні кошти, щоб дитина могла повноцінно навчатися і готуватися до ЗНО, а це суттєво «б’є» по бюджету більшості родин. І це при умові, що українська школа утримується за їх рахунок!

Аргументи щодо використання старих підручників для певного класу теж не витримують критики, оскільки не відповідають новим навчальним програмам.]

Просимо Вас взяти під свій особистий контроль вирішення цього питання, аби кожен школяр міг повною мірою реалізувати своє конституційне право на освіту!

Отримайте додаткові коментарі у ініціатора звернення Величка Олександра, депутата Житомирської міської ради: 097 987 90 80

www.peremoga.info/blog-velicko-oleksandra