Знову смерть із неба: на Житомирщині блискавка відправила на той світ жінку і корову

На Житомирщині блискавки вбивають людей та підпалюють будівлі.

26-го червня близько 17:00 у селі Красносілка Чуднівського району 56-річна господиня, зважаючи на важкі хмари, що швидко насувалися на село, вийшла на пасовище, яке було за її городом, забрати корову. Гроза розразилася, коли жінка вела годувальницю додому. Телиця була прив’язана металевим ланцюгом, який тримала її господарка.

Блискавки спалахнули ще до того, як розпочався дощ. Одна з них потрапила у ланцюг, який у ту хвилину став своєрідним заземленням. Електричний розряд миттєво вбив і людину і тварину. Все це відбувалося на очах односельців. Вони, як і загибла, терміново завершували польові роботи, забирали худобу з поля. За останній тиждень це третій випадок на Житомирщині ураження блискавкою людей. Наслідки трагічні: три людини загинули, три – травмовані.

Нагадаємо, 18 липня у Житомирському районі блискавка вдарила у подружню пару, яка намагалася укритися від негоди під дерево. 21 липня у Ружинському районі гроза убила 21-річного хлопця, який ніс батькові цигарки на поле. І лише позавчора, 25-го липня у Житомирі блискавка влучила у 9-річного хлопчика, якого з дідусем негода застала на вулиці.

___________________________________________________________________________

У цей рік на Поліссі, як ніколи, «активізувалися» грози!

З початку весняно-літнього сезону до 25 липня через грозову активність трапилося 35 пожеж. За добу 26-го липня всі 13 загорань по області сталося через попадання блискавок у житлові та господарчі будівлі. Так, о 22:21 у місті Житомирі пожежа виникла у цеху по виробництву текстильної продукції одного з місцевих підприємств. Вогнем знищено покрівлю на площі біля 570 квадратних метрів, пошкоджено виробниче обладнання. На щастя загиблих та потерпілих немає. У гасінні пожежі приймали участь вісім бойових розрахунків підрозділів Житомирського міського гарнізону на пожежних та спеціальних автомобілях.

Сергій Уланов, прес-служба УМНС України в Житомирській області: “На місці пожежі працював оперативний штаб на чолі з першим заступником начальника УМНС України в Житомирській області. Ймовірною причиною пожежі фахівці МНС вважають грозову активність, яка увечері 25-го та у ніч 26-го липня над містом Житомиром та областю була найвищою у цьому році.

Блискавки також стали причиною загорання у двоповерховій будівлі загальноосвітнього науково-виховного комбінату у селі Нові Вороб’ї Малинського району, що на Житомирщині. Внаслідок пожежі вогнем знищено 100 метрів квадратних покрівлі та перекриття.”

Негода стала причиною і інших бід. Станом на 06:00 27-го липня в Андрушівському, Житомирському, Коростенському, Коростишівському та Лугинському районах області відключено від електропостачання 35 населених пунктів.