10 нововведень для школярів і студентів

Навчальний рік стане коротшим, тестування пройде раніше, а батьків прогульників будуть штрафувати.

1 вересня, школярам і студентам хочеш не хочеш, а доведеться сісти за парти і столи, взяти в руки зошити і книги. Новий навчальний рік! Правда, інколи шкода, що правила, за якими належить вчитися дітям та молоді, придумують не вони самі, адже щось у дорослих виходить, а якісь новинки явно під питанням.

У цьому році Міносвіти проводить нововведення та експерименти, які дещо можуть змінити життя школярів, майбутніх абітурієнтів та студентів.

Школярі

1. У 11-класників з’явиться урок психології

Міністерство освіти вже оприлюднило програму курсу “Психологія” для 11-х класів. Курс розрахований на 35 годин і складається з семи розділів: “Психологія пізнання і навчання”, “Психологія творчості”, “Психологія особистості”, “Емоційно-почуттєвий світ людини”, “Основи психології спілкування”, “Психологія вибору професій”, “Основи ділового та публічного спілкування”. Знання в основному учні повинні отримати … про власну особистість. Тобто краще зрозуміти себе, свій потенціал, інтереси та захоплення.

2. За прогули школярів батьки платитимуть штрафи

Міністр освіти Дмитро Табачник нещодавно висловився на тему прогулів. Мовляв, це вкрай негативно впливає на якість шкільної освіти. А оскільки на дітей складно впливати словом, а карати рублем не можна, то штрафувати будуть батьків. Якщо чадо без поважної причини пропускає уроки, мама і тато будуть платити штраф від 17 до 51 гривні. Практика буде набирати обертів, а почали штрафувати ще в минулому році, причому за рік розщедрилися вже 2700 дорослих.

Для порівняння: у Бельгії штраф за перші прогули – 125 євро, далі – більше. У Великобританії та Іспанії для батьків, діти яких не ходять в школу, передбачено навіть тюремне ув’язнення або громадські роботи. А в Німеччині карають не тільки батьків, але і старшокласників.

3. Почнеться перехід на електронні підручники

У вересні 2011 року планується запустити на базі деяких шкіл пілотний проект. Тестувати перехід на електронні підручники будуть на 7-класниках, експеримент триватиме декілька місяців. Якщо проект пройде успішно, то в 2012 році до нього приєднаються учні 6-х та 8-х класів. Повна реалізація проекту “Відкритий світ” розрахована на 5 років.

4. Оцінки з фізкультури збираються відмінити

Нормативи на шкільних уроках фізкультури стануть більш легкими, а оцінки для молодших школярів можуть і зовсім скасувати. Таку ідею висловлює міністр Дмитро Табачник, його підтримує Олег Єресько, директор департаменту загальної середньої освіти Мін-освіти.

Дмитро Табачник хоче, щоб оцінки на уроках фізкультури в школах скасували, а самі уроки стали скоріше як “відпочинок у русі на свіжому повітрі без навчального навантаження”. Оцінка, на думку міністра, на таких заняттях не має великого значення.

Нововведення, ймовірно, буде введено в цьому році – Міносвіти розробило і направило в Кабмін новий держстандарт для початкових шкіл, де передбачено більше годин фізкультури, але оцінювати їх будуть не балами, а присутністю дитини.

Абітурієнти

5. Вступати можна буде і без медичних довідок

Це пообіцяв у своєму блозі Михайло Бродський, урядовий уповноважений з питань дерегуляції господарської діяльності.

– Після того як підняли питання скасування меддовідок при вступі до вузу, я зателефонував Табачнику. Він погодився, що це дійсно архаїзм радянського періоду. Студент після вступу до інституту може спокійно пройти медобстеження в поліклініці, – розповів Михайло Бродський. – Ми з міністром освіти домовилися скасувати подачу меддовідки, що допоможе сотням тисяч абітурієнтів заощадити по 180-200 гривень. Пишу листа. Будемо вносити до законодавства зміни.

6. Абітурієнтам дадуть всього п’ять днів на подачу оригіналів документів

Правила вступу до ВНЗ хоч і обіцяли не чіпати, все-таки змінять. Так, абітурієнтам, які подаватимуть заявки до вузу через систему електронного надходження, наступного року дадуть тільки п’ять днів на подачу оригіналів документів.

Це озвучив міністр Дмитро Табачник і пояснив, що цього року абітурієнти з високими балами, які надійшли на кілька спеціальностей, до останнього дня не приносили в обраний вуз оригінали і заважали надходити іншим абітурієнтам з хорошими балами. Тому в Міносвіти вирішили змінити правила.

7. Тест з російської мови залишиться і в 2012 році

Незважаючи на те що тестування з російської мови особливою популярністю не користувалося, його вирішили залишити і в наступному році. На тести, нагадаємо, з’явилась рекордно низька кількість зареєстрованих – близько 60 відсотків. Діти розібралися, що здавати російську потрібно, тільки якщо поступаєш на російську філологію.

В результаті кількість предметів, за якими можна написати тест, в 2012 році зміниться. Здавати можна буде: українську мову та літературу, іноземні мови (англійська, німецька, французька, іспанська), математику, історію України, географію, біологію, фізику, хімію, російську мову.

Студенти

8. Через Євро перенесуть сесію, канікули та іспити

Розклад у новому навчальному році зміниться через Євро-2012. Наступ футбольного чемпіонату відчують і ті, хто буде переходити з курсу на курс у вузі, і ті, хто закінчить школу і вступатиме до іншого навчального закладу. Розпорядження “Про деякі питання завершення 2011/2012 навчального року …” вже схвалив Кабмін України.

У вузах Україні перенесуть зимові сесії. Вони проходитимуть з 11-го до 31 січня 2012 року. А влітку студенти будуть складати іспити з 25 травня до 5 червня. Дипломи випускники ВНЗ отримають до 5 червня. Тести зовнішнього незалежного оцінювання теж почнуться раніше, з 14 травня, і завершиться ЗНО до 7 червня 2012 року. А вузи за розпорядженням уряду почнуть приймати документи вже з 2 липня 2012-го.

До речі, нинішні студенти і самі не залишаться осторонь від Євро. По-перше, багато хто з них мріють стати волонтерами, по-друге, студенти, які вивчають іноземні мови, готуються підробляти гідами та перекладачами. А студенти-іноземці з медичних вузів будуть допомагати лікарям під час усіх заходів Євро.

9. Студентів почнуть тестувати на профпридатність

Восени в київських вузах почнуть тестувати студентів перших і других курсів на загальну навчальну компетенцію, щоб виявити схильності студентів до тієї чи іншої галузі знань, визначити здібності людини до навчання за тим чи іншим профілем. І порівняти відповідно, наскільки це збігається з напрямками, на яких вони реально вчаться.

Цього року тестувати будуть студентів Київського національного університету, Києво-Могилянської академії, Національного транспортного університету. Сам тест займе близько трьох годин. Результати озвучать тільки в грудні 2012 року. Так пізно, тому що збираються ще й проаналізувати їх з підсумками зимової та літньої сесій. По тестах можна буде судити, які знання студент засвоює краще – гуманітарні, технічні або інші. Фахівці Міносвіти пообіцяли, що тестування “на проф-придатність”, як назвали його студенти, не буде мати ніяких наслідків для тих, хто виявиться не надто здатним для обраної спеціальності.

10. У вузах з’явилися нові спеціальності

У Житомирі будуть готувати спеціалістів із захисту рослин на базі Житомирського національного агроекологічного університету, поки що – на заочній формі навчання.

Українська державна академія залізничного транспорту в Харкові з нового навчального року відкриває спеціальність “Логістичні системи на транспорті”.

А МінЖКГ спільно з Міністерством освіти вирішили на базі шести вузів створити нову спеціальність – “Менеджер ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) і керуючої компанії”.

Джерело: kp.ua