Хто володіє соціальною мережою ВКонтакте?

Засновник ВКонтакте Павло Дуров наразі володіє 12% акцій. Найбільший пакет зосереджено в руках В’ячеслава Міріашвілі (40%), Льва Левієва (8%), 39,99% володіє компанія Mail.ru Group.

2007 року, коли було заснована ВКонтакте, сім’я Міріашвілі володіла 70% акцій, Левієв 10%, Дуров – 20%.

У липні 2011 Mail.ru Group реалізувала останній із опціонів на купівлю акцій ВКонтакте, придбавши 7,44% за $111,7 млн. Одним з продавців, як свідчить звіт JPMorgan, став Дуров.

Генеральний директор Mail.ru Group Дмитро Гришин у лютому цього року заявив у інтерв’ю Forbes, що із стратегічної точки зору для них є цілком логічним контролювати ВКонтакте – оскільки, будучи незалежною, соціальна мережа відбиратиме аудиторію у підконтрольних Mail.ru Group проектів «Одноклассники» та «Мой мир@Mail.ru».

Засновник ВКонтакте категорично стверджує, що Mail.ru Group не варто очікувати на контрольний пакет акцій його проекту. У день, коли стало відомо про угоду, Дуров опублікував у соціальній мережі Instagram своє фото із непристойним жестом, підписавши його: «Офіційна відповідь треш-холдингу Mail.ru на його чергові спроби поглинути ВКонтакте».

За матеріалами telekritika.ua