На святі меду вшанували працю 6 тисяч пасічників Житомирщини (фото)

Обласна влада вшанувала працю 6 тисяч пасічників Житомирщини.

Обласне свято меду та урочистості з нагоди Дня пасічника відбулось 19 серпня на території пасіки фермерського господарства „Пчеландія” та оздоровчого комплексу „Чудодієво” с. Вишпіль Черняхівського району.

У заходах взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник голови обласної ради Михайло Чигир, народний депутат України Микола Рудченко, директор інституту бджільництва Національної академії аграрних наук України, президент спілки пасічників України Леонід Боднарчук, заступники голів райдержадміністрацій з питань АПК, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники і спеціалісти окремих обласних управлінь, голови районних спілок пасічників, кращі пасічники, науковці Житомирського національного агроекологічного університету, інституту сільського господарства Полісся НААН України.
Учасники свята оглянули виставку пасічного інвентаря, продукції бджільництва та засобів захисту бджіл.

Вони ознайомились з матеріальною базою та організацією виробничого процесу у фермерському господарстві „Пчеландія”: відвідали капличку покровителів бджільництва, преподобних Савватія та Зосими чудотворців Соловецьких, оглянули пасіку, облаштовані вулики-лежанки, приміщення для доробки та зберігання продукції бджільництва.

З організацією відпочинку в оздоровчому комплексі „Чудодієво” всіх присутніх ознайомив його засновник Валерій Нестеровський.

Після цього учасники і гості свята обговорили проблеми та перспективи розвитку бджільництва в області.

У своєму виступі на нараді голова облдержадміністрації Сергій Рижук зазначив: “Україна вже 15-й рік поспіль відзначає професійне свято – День пасічника. На Житомирщині цього дня отримують вітання 6 тисяч пасічників”.

Бджолярів з давніх-давен шанували на українській землі. „Мед на столі – радість у господі. З ним українці відзначають свята, частують гостей, лікують недуги”, – зауважив очільник області.

Він повідомив, що з метою поліпшення кормової бази для бджіл 22-23 жовтня 2010 року було проведено загальнообласну акцію по посадці дерев-медоносів. 4023 особи, серед них 210 пасічників, посадили 105800 саджанців дерев на площі 140 гектарів.

У поточному році в усіх категоріях господарств здійснено посів медоносів: гречки – на площі 10,6 тис.га, що вдвічі більше минулорічного, з осені минулого року посіяно озимого ріпаку на площі 22,0 тис. га, що також удвічі більше, ніж в позаминулому році, весною посаджено більше 50 тис. саджанців медоносних дерев.

Свого часу за ініціативи Сергія Рижука було введено державне свято День пасічника, прийнято Закон України „Про бджільництво”, спрямовувалась державна підтримка всім, хто утримував 5 і більше бджолородин. Але з 2004 по 2010 роки багато позицій у розвитку бджільництва в державі і області було втрачено.

Програмою розвитку агропромислового комплексу в Житомирській області на 2011-2015 роки, зауважив голова облдержадміністрації, передбачено вже у 2011 році спрямування 700 тис. грн. для підтримки галузі бджільництва. З них 400 тис. грн. для здешевлення придбання цукру (на 4 грн./кг) на одну годівлю бджіл – на пасіках в 20 і більше бджолосімей, 200 тис. грн. для здешевлення придбання вуликів (50 грн. за одиницю), 100 тис. грн. для здешевлення вартості придбання засобів захисту бджіл із розрахунку до 10 грн. на одну бджолосім’ю.

Очільник області пообіцяв, що й надалі пасічники Житомирщини відчуватимуть підтримку за рахунок коштів обласного бюджету.

Про стан і плани фермерського господарства „Пчеландія” та оздоровчого комплексу „Чудодієво” розповів керівник Валерій Нестеровський. Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дідківський окреслив перспективи розвитку бджільництва на Житомирщині, а науковець Леонід Боднарчук проаналізував стан цієї галузі в рамках держави. Своїм досвідом роботи поділились кращі пасічники області.

Насамкінець, як і годиться на святі, вручались нагороди. Кращі пасічники отримали відзнаки Міністерства аграрної політики та продовольства України «Знак пошани», почесні грамоти обласної державної адміністрації, обласної ради.

Цього дня невтомних бджолярів вшанували, вручивши їм відзнаки „Почесний пасічник України”, а також почесні грамоти головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Окремо голова облдержадміністрації Сергій Рижук та голова обласної ради Йосип Запаловський вручили індивідуальні доїльні апарати особистим селянським господарствам, які утримують 3 і більше корів і реалізують молоко на ТОВ „Галіївський маслозавод”.