Сидір Кізін звернувся до Житомирської обласної ради встановити у Житомирі пам’ятник гетьману Виговському

Голова Житомирської обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін надіслав звернення Житомирській обласній раді з проханням ініціювати встановлення монументу.

Також він запропонував оголосити конкурс на кращу ідею пам’ятника гетьману Виговському та віднайти фінансування для втілення цього проекту.

Слід зазначити, що 10 серпня комісія топоніміки при Житомирській міській раді розглянула питання встановлення зазначеного пам’ятника і не заперечує проти цього.

Додатково має бути вивчено і визначено, де може розміщуватися пам’ятник.

_________________________________________________________________________

Звернення Сидора Кізіна до Житомирської обласної ради

Голові Житомирської обласної ради
панові Йосипу Запаловському

Поліська земля здавна славилась видатними людьми, здатними боронити рідну землю від окупантів. Олег Ольжич, Тарас Бульба-Боровець, Кость Возний, отамани Соколовські – ось частина людей, які в різні часи захищали Житомирщину від загарбників. Свідченням безперервної національно-визвольної боротьби українців на Житомирщині є події Базару, становлення Олевської республіки, діяльність похідних груп ОУН. Довгі роки запеклої борні за Українську Соборну Самостійну Державу переможно завершилися 1991 року. Але цьому передували тривалі трагічні події: мільйони синів та дочок України склали голови за її свободу. Три проголошення незалежности в ХХ-му столітті призвели, врешті-решт, до створення національної держави українців. Настав час належно вшанувати всих, хто ціною власного життя наближав цей день.

Одним з видатних полководців є уродженець Житомирщини Гетьман України Іван Виговський, військовий та державний діяч. Головнокомандувачеві козацькими військами славу принесла одна з найбільших перемог української зброї – перемога у Конотопській битві. Ця людина поклала край військовій інтервенції в Україну, змагалась за право України мати власну незалежність та державність. Завжди у всіх народів було великою честю пам’ятати про справи славних лицарів своїх, шанувати їх як взірець для нащадків. Пройшло вже понад 350 років, а житомиряни пам’ятають свого гетьмана. Правдиве відображення власної історії та дбайливе збереження національної пам’яті свідчить про високу культуру та духовність нації.

Склалось так, що древнє місто Житомир не має пам’ятника Іванові Остаповичу Виговському, людині, з якою асоціюються перемоги України на міжнародній арені. Вважаємо, що такі видатні державні мужі повинні бути достойно вшановані в обласному центрі. Поряд з іншими повинен постати й пам’ятник Іванові Виговському. Звертаємось до Вас, пане Голово обласної ради, як до обранця жителів Житомирщини, з проханням ініціювати встановлення монументу, оголосити конкурс на кращу ідею пам’ятника та віднайти фінансування для втілення цього проекту. Наша організація готова долучитись до збору коштів. Лише спільними зусиллями ми здатні піднести пам’ять українців на належний рівень.

Наперед дякую. Слава Україні!

З повагою Голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Сидір Кізін