У Житомирі відбувся показ Центру оперативного управління системами і засобами у кризових ситуаціях

До 20-ї річниці Незалежності України 5 серпня у Житомирському військовому інституті імені С. П. Корольова Національного авіаційного університету відбувся показ Центру оперативного управління системами і засобами у кризових ситуаціях.

Цей показ є прикладом практичного застосування високотехнологічних розробок в інтересах національної безпеки та оборони.

Захід відвідали голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук, заступник голови – керівник апарату Олександр Никитюк, керуючий Житомирською єпархією Української Православної Церкви єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим (Віктор Васильович Горенко), Житомирський міський голова Володимир Дебой.

Про це Репортер Житомира інформує Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю ОДА.

Керував роботою та продемонстрував можливості даного Центру, показав необхідність втілення даного проекту для забезпечення національної безпеки та оборони України начальник військового інституту полковник Юрій Даник.

Такі центри займають особливе місце у вирішенні проблеми забезпечення ефективних дій сил у кризових ситуаціях (збройних конфліктах, при ліквідації техногенних та інших катастроф, діях спецпідрозділів боротьби з тероризмом, охорони державного кордону тощо).

З метою створення вітчизняного зразка в ході науково-дослідної роботи колективом науковців та фахівців військового інституту ЖВІ НАУ в ініціативному порядку розроблено та створено центр оперативного управління силами і засобами у кризових ситуаціях, який забезпечує формування єдиної картини обстановки, планування й організацію застосування сил та засобів у масштабі реального часу.

Центр оперативного управління силами і засобами у близькому до реального часі може забезпечити: дані про противника, свої війська, зони технічних видів розвідки та інших джерел; взаємодію засобів розвідки; координацію вогневого та не вогневого ураження противника; можливість за рахунок оперативності випереджати противника в ході ведення операцій чи бойових дій.

Система оперативного управління на базі мобільних центрів оперативного управління військами дозволяє здійснювати як централізоване, так і децентралізоване управління військовими формуваннями у кризових ситуаціях від стратегічної до тактичної ланок управління.

Сергій Рижук: «Я в черговий раз радію і пишаюся тим, що Житомирщина має такий елітний навчальний заклад, такий військовий науковий потенціал, яким створено нові високотехнологічні програми, направлені на підвищення обороноздатності країни. Я гордий тим, що наша Батьківщина надійно захищена системою протиповітряної оборони найсучасніших технологій, але й ці програми служитимуть цивільному населенню, мирним цілям. Перш за все це формування земельного кадастру в електронному вигляді. Це означає, що буде проведений облік всіх сільськогосподарських угідь, лісних масивів, їм буде дана якісна оцінка».