У Житомирі відкрито виставку документів та періодичної преси, що відтворюють події до незалежності України

В приміщенні Державного архіву Житомирської області 19 серпня 2011 року відкрито виставку документів та періодичної преси.

З нагоди 20-ї річниці та згідно з Указом Президента України від 1 листопада 2010 року № 990 «Про відзначення 20-річниці незалежності України» в приміщені Державного архіву Житомирської області 19 серпня 2011 року відкрито виставку документів та періодичної преси, що відтворюють широку панораму політичних подій, якими наш народ ішов до незалежності своєї країни.

Період відродження національної Української держави (1917-1920 років) позначений великою кількості конституційно-правових актів, які передбачали варіанти організації державної влади в Україні. Зокрема, це і Третій Універсал Української Центральної Ради від 7 (20 за старим стилем) листопада 1917 року, Четвертий Універсал Української Центральної Ради від 9 (22 за старим стилем) листопада 1918 року, які представлені на виставці. Текст Четвертого Універсалу зазначає: «…ми, Українська Центральна Рада, сповіщаємо всіх громадян України: однині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого незалежною, Вільною Суверенною Державною Українського Народу. Ліси, вода і всі багатства та підземні, як добро Українського трудящого народу, переходять в порядкування Української Народної Республіки». Ця незалежність фактично проіснувала до 22 грудня 1922 року, коли утворився СРСР, складовою частиною якого стала і Україна.
Представлені фото видатних політичних діячів УНР М. Грушевського та В. Вінниченка, а також про двадцять років суверенної України і нашої області зокрема.

Шпальти газет: «Громадянин», «Волынские народные известия», «Радянська Україна», «Урядовий кур’єр», «Голос України», «Віче», «Радянська Житомирщина», «Житомирщина», «Прапор», «Ленінським шляхом», «Сільське життя», представлені на виставці, починаючи з 1917 року по 2010 рік розповідають про здобуття одвічної мрії українського народу – незалежності нашої держави.

Центральне місце в експозиції займають документи, присвячені проголошенню Верховною Радою УРСР 24 серпня 1991 року Акту про Незалежність України, постанови, прийняті Верховною Радою УРСР від 18 вересня 1991 року «Про прапор України», від 19 лютого 1992 року «Про Державний Герб України», а також Указ Президента України від 6 березня 2003 року «Про Державний Гімн України» та Указ від 7 серпня 2009 року «Про День Державного Прапора».

Викликають зацікавленість документи, що демонструють діяльність Народного Руху України у Житомирській області, зокрема це синьо-жовтий прапор, який вперше був піднятий на території м. Житомира в парку ім. Гагаріна, протокол установчих зборів про створення осередку Народного Руху України за перебудову в смт. Ружин у 1991 році, мітинги за Україну – самостійну державу, що проходили на вулицях Житомира на початку 1990 років та в с. Кодня Житомирського району у березні 1990 року, пікетування приміщення Житомирського обкому партії у серпні 1991 року, вхідна шифротелеграма із Москви про заборону мітингів, демонстрацій в дні путчу 1990 року.

Ознайомитися з архівними документами, що експонуються на виставці, можна до 1 вересня 2011 року.