В Житомирі два ВУЗа залишились без першокурсників

Проблема недобору студентів, з якою зіткнулися майже всі українські вузи, найсильніше вдарила по приватних університетам та інститутам економічного профілю.

У понеділок увечері міністр освіти і науки України Дмитро Табачник заявив, що близько 20 вищих навчальних закладів не отримали заяв від абітурієнтів на вступ. Крім того, він зазначив, що у близько 30 вузів подано менше 10 заяв, а в майже 130 вузів подано від 10 до 100 заяв.

Проаналізувавши дані інформаційної системи «Конкурс» МОН, яка відповідає за моніторинг вступної кампанії в українські вузи, «Коментарі» з’ясували, що цього року популярністю не користувалися приватні вузи економічного профілю. Серед усіх вузів, яких серйозно торкнулася проблема недобору, університети й інститути економічного профілю складають майже 90%.

Втім, обіцяних міністром Табачником 20 вузів, в які не надійшла ні одна заява, «Коментарі» не виявили. Якщо вірити міністерської системі «Конкурс», таких «щасливчиків» в Україні дванадцять. Тим часом, обсяги недобору в деякі вузи вражають. Так, наприклад, в Інститут землевпорядкування та інформаційних технологій при Національному авіаційному університеті (Київ) подано 23 заяв, тоді як ліцензований обсяг для цього вузу складає 330 місць. У Перший Український морський інститут (Севастополь) подано 54 заяви, тоді як інститут готовий прийняти на перший курс 500 абітурієнтів. А в Запорізький інститут економіки та інформаційних технологій на 870 місць подано 43 заяви.

В Житомирі два вуза, в які в 2011 році подано менше 100 заяв на вступ: