Ветерани Афганістану вшанували пам’ять свого побратима (фото)

19 серпня у Житомирі біля пам’ятного знаку „Чорний тюльпан” зібрались воїни-інтернаціоналісти з Києва, Одеси, Житомира.

У минуле відходять трагічні події в Афганістані, але рани, завдані війною, не забуваються. Ветерани зустрілись, щоб поділитись спогадами, розповісти, як їм живеться зараз, що вони роблять для того, аби майбутні покоління берегли мир.

Воїни згадували свого побратима – гвардії підполковника Володимира Пазина, з яким пройшли дорогами афганської війни. Вони вшанували його пам’ять, поклавши квіти до пам’ятника. Ветерани мають намір поїхати на могилу героя у Черняхів.

Голова обласної спілки ветеранів Афганістану Павло Ментов розповів присутнім, що на тій війні залишився назавжди 131 мешканець Житомирщини, у мирний час ще 165 воїнів померли від ран і хвороб. Всього через афганське пекло пройшли 5,5 тис. жителів області. Житомирщина свято береже пам’ять про загиблих. У кожному районі подвиг героїв Афгану увічнено в обелісках.

За словами Павла Ментова, обласна спілка ветеранів Афганістану, крім соціально-медичної реабілітації, займається соціально-іміджевою діяльністю. Ветеранська організація є засновником міжнародного фестивалю екранних мистецтв „Кінотур”, який висвітлює нелегку роботу людей у погонах.

Житомирські воїни-інтернаціоналісти тісно співпрацюють з авіаспортивним центром ім. Валентини Закорецької.

Своїми спогадами про тяжкі бої у Панджшерській ущелині Афганістану поділився гість із Києва, Герой Радянського Союзу, інвалід І групи, командир розвідувальної роти Валерій Гринчак.

Олександр Ружин, керівник одеської ветеранської організації, повідомив, що одеська делегація передала керівництву Житомирської області вітальні адреси, із вдячністю відгукнувся про обласну спілку воїнів-афганців, назвавши її лідером в організації афганського руху.