Завтра в Житомирі запустять комфортабельну електричку до Києва

Завтра по маршруту Житомир-Київ-Житомир почне курсувати електропоїзд підвищеного комфорту.

Експрес буде ходить щодня, відправляючись з Житомира в 6 годин 17 хвилин й буде прибувати в Київ в 7 годин 51 хвилину, а з Києва в 18 годин 04 хвилини й буде прибувати в Житомир в 19:38.

Аналітики припускають, що швидкий і дешевий спосіб пересування приверне до столиці більше працівників, а сам Житомир може перетворитися в місто-супутник Києва. Про це пише ЛігаБізнесІнформ.

У першу чергу рейс стане в нагоді тим, хто їздить щодня на роботу до Києва. Електропоїзд-експрес є гарною альтернативою маршруткам і автобусам малої місткості, які були єдиним засобом для поїздок з Житомира до столиці.

Перевага електропоїзда не тільки у вартості проїзду (24,82 грн., що на 10 грн. дешевше маршруток), а й у часі ходу. Відстань Київ – Житомир по шосе складає 130 км, а по ж/д – 165 км. Електропоїзд буде долати відстань між центрами міст за 1 год 34 хвилини, тоді як маршрутки доїжджають до крайньої станції метро майже за 2 години.

Ще один позитивний момент: поїздка на електропоїзді не буде схильна до ризику стояння в заторі в передмісті Києва, з чим в годину пік регулярно стикаються пасажири маршруток та водії приватних авто.

Як вважають експерти, запуск електропоїзда сприятиме підвищенню трудової міграції з Житомира до Києва. Вартість місячного щоденного проїзду на роботу до Києва обійдеться всього в 1 тис. грн. Беручи до уваги різницю в рівні зарплат між Житомиром і Києвом, очевидно, що багато житомирян будуть шукати можливість працевлаштування в столиці, залишаючись жити в Житомирі.

Запуск експреса, в першу чергу, призведе до зниження рівня безробіття в Житомирі, кажуть у Центрі політичного і економічного аналізу. “Більше того, житомиряни, які заробляють більше в Києві, будуть також збільшувати витрати в своєму місті. Можливо навіть незначна зміна на ринку нерухомості Житомира, особливо в районі залізничного вокзалу”, – припускають аналітики.

У довгостроковій перспективі, якщо такий спосіб повідомлення приживеться і стане популярним, Житомир стане більше розвиватися як місто-супутник Києва, що дозволить залучити в найближчий до столиці обласний центр додаткові інвестиції. Це вигідно і Києву, і Житомиру, кажуть фахівці.

Крім того, наявність прискореного електропоїзда Київ-Житомир дозволить жителям Житомира більш зручно добиратися до багатьох міст України та СНД, так як з’явиться можливість доїзду безпосередньо до вокзалу “Київ-Пасажирський” без необхідності їхати по столиці на міському транспорті.

“Зараз Житомир, в якому проживає 270 тис. мешканців, має найслабше залізничне сполучення серед обласних центрів України. Зі станції Житомир є регулярне цілорічне сполучення лише з містами Харків, Вінниця та Суми, а також кілька разів на тиждень – з Одесою. Влітку кілька раз на тиждень є можливість виїхати в Сімферополь, Херсон і Миколаїв”, – додають аналітики.