Арсеній Яценюк: “Опозиція вимагає звіту влади про виконання передвиборчих обіцянок”

Опозиція вимагає звіту президента, прем’єра і уряду в парламенті перед прийняттям Державної програми соціально-економічного розвитку України та держбюджету на 2012 рік.

Про це заявив лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк з парламентської трибуни під час обговорення проекту урядової програми 22 вересня.

«Ми вимагаємо, щоб у цьому залі був президент, прем’єр і весь склад Кабінету міністрів. Щоб вони звітували про те, що зробили за останніх два роки, перед тим як щось обіцяти на наступних три», – зазначив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що внесена програма економічного і соціального розвитку країни на 2012 рік – це 500 сторінок тексту, який не має ні цілей, ні мети, ні шляхів вирішення проблем, які стоять перед країною. Він продемонстрував передвиборчу програму президента України Віктора Януковича, яка займає усього вісім сторінок: «Жоден пункт з неї досі не виконаний протягом останніх двох років. Влада не виконала жодної обіцянки, з якою йшли на вибори».

Лідер «Фронту Змін» повідомив, що опозиція внесла альтернативну Державну програму економічного і соціального розвитку України на наступний рік, проте у секретаріаті парламенту відмовилися її прийняти.

«Нам не дають можливості представити альтернативний план розвитку країни. Але ми це зробимо до другого читання проекту», – запевнив Арсеній Яценюк.

Він розкритикував урядовий проект Державного бюджету на 2012 рік. «Соціальні статті бюджету заморожені. З бюджету Пенсійного фонду вилучають 22 мільярди. В проекті бюджету уряд чітко визначає, що рівень бідності в країні збільшиться на 10%. Це те покращення, яке вони обіцяли?» – заявив він.

Арсеній Яценюк наголосив на дотаціях НАК «Нафтогаз України» додатково в обсязі 13 мільярдів гривень. І при цьому підвищують тарифи на тепло і газ для населення.
«У цьому бюджеті заплановані запозичення, які «перевалять» за 60 млрд доларів. Це понад 2 тис. доларів на кожного українця», – повідомив він.

За словами Арсенія Яценюка, фінансування чиновників та силових структур в рази перевищує обсяги фінансування освіти і медицини. «На Євро-2012 сьогодні вже витратили 10 млрд доларів. Євро в нас уже золоте. В наступному році на нього планується витрачати більше, ніж на всю медицину», – додав він.

Крім того, підкреслив лідер «Фронту Змін», уряд планує збільшити тиск на бізнес і витиснути з нього додатково 30 млрд гривень податків. «Це при тому, що третина бізнесу вже закрилась (внаслідок прийняття Податкового кодексу – ред.)», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Опозиція вимагає відкликання урядом проектів програми економічного і соціального розвитку України та державного бюджету на 2012 рік, заявив лідер «Фронту Змін».