Керівництво області наголошує: Всі наявні кошти підприємств-боржників мають бути спрямовані на виплату заробітної плати

7 вересня в облдержадміністрації відбулось засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Його провів перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко.

На засіданні були присутні заступник голови облдержадміністрації Віктор Куницький, Житомирський міський голова Володимир Дебой, заступник міського голови Петро Закусило, перший заступник прокурора області Анатолій Чумаченко, прокурор м. Житомира Ілля Титарчук, члени комісії, керівники підприємств-боржників.

Як зазначив у своєму виступі Микола Олещенко, заборгованість по заробітній платі на підприємствах Житомирщини складає 23 млн. грн. Станом на 1 серпня поточного року 15,4 млн. грн., тобто 65% загальної суми, заборгували підприємства Житомира.

Керівництво області, підкреслив Микола Олещенко, наголошує на відповідальному ставленні до дотримання конституційних прав громадян на працю і винагороду за неї.

На засіданні комісії було розглянуто стан справ на Житомирському ВАТ Верстатуніверсалмаш”. Загальна заборгованість по зарплаті на підприємстві складає 673,7 тис. грн., збільшення боргу з початку року склало 183 тис. грн.

Завод практично не працює, проводиться здача його приміщень в оренду. Керівник заводу Петро Гнедиця стверджує, що в липні цього року Пенсійним фондом безпідставно були заблоковані рахунки підприємства, що ускладнило ситуацію з погашенням боргу.

Враховуючи той факт, що питання із заборгованістю по заробітній платі не вирішується впродовж кількох років, члени комісії прийняли рішення вивчити всі документи, надані керівником підприємства, а також розглянути питання за участю профспілок щодо доцільності перебування на посаді даного керівника.

Одним із найпроблемніших комунальних підприємств міста стосовно погашення боргів із виплати заробітної плати Микола Олещенко назвав Житомирське трамвайно-тролейбусне управління. Заборгованість по зарплаті складає на ньому 1 млн. 600 тис. грн. Було зазначено, що за серпень поточного року борг скоротився на 475 тис. грн., або на 12%.

З вересня вийшли на лінію 15 відремонтованих тролейбусів, що має полегшити ситуацію із ліквідацією боргу. Також на 45% збільшилась виручка у зв’язку з підняттям тарифу на проїзд у міському електротранспорті.

Однак, наголошувалося на засіданні, з державного бюджету не фінансується пільгове перевезення пасажирів, а комунальне підприємство не в змозі виконати гарантії держави.

Володимир Дебой запевнив членів комісії, що з боку міськвиконкому ведеться дієвий контроль за ситуацією на підприємстві, і звернувся до представників обласної влади з проханням сприяти у виділенні державної субвенції на компенсацію втрат від пільгового перевезення пасажирів.

Стосовно цих та інших житомирських підприємств відбулась конструктивна, ділова розмова.

„Всі наявні кошти підприємств-боржників, – наголосив Микола Олещенко, – мають бути спрямовані в першу чергу на виплату заробітної плати. Це є вимогою не тільки керівництва області, а й чинного законодавства з праці. Всі інші платежі мають здійснюватися лише після виконання зобов’язань щодо оплати праці”.