Хамелеони грального бізнесу запрошують житомирян

Заборона грального бізнесу в Україні на законодавчому рівні, безсумнівно, у свій час набула широкого суспільного резонансу.

Однак, так просто відмовитися від мегаприбуткової справи здатен далеко не кожен власник грального клубу, який, до того ж, вклав у нього значні кошти. Як результат, гральний бізнес пішов у підпілля.

На Житомирщині упродовж цього року працівники управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в області з початку року припинили діяльність 16 підпільних гральних закладів, де вилучили 165 одиниць грального обладнання: як автоматів, так і комп’ютерів, інформує Репортер Житомира ВЗГ УМВС України в Житомирській області.

Проте їх власники вперто продовжують шукати шляхи для організації азартних ігор – все ж таки справа вельми прибуткова. На приміщеннях колишніх залів гральних автоматів з’явилися назви – «Інтерактивний клуб», а останнім часом додалися ще й «Зали відеорозважальних атракціонів».

Перші надають своїм клієнтам послуги по доступу до мережі Інтернету, обмінників електронних WMZ-коштів, поповненню рахунків мобільних операторів або ж комп’ютерних ігор.

Другі – ліцензували гральне обладнання, яке нині, відповідно до наявних сертифікатів, є відеорозважальними атракціонами.

Це офіційна мета їх роботи. Але є ще й інша, прихована від зайвих очей, сторона медалі. На зміну традиційним гральним автоматам прийшли комп’ютерні технології, які дозволяють власникам подібних закладів створювати електронні або віртуальні казино, тобто, використовуючи програмне забезпечення, розміщене на електронному сервері у будь-якій частині світу, проводити через Інтернет азартні ігри для необмеженого кола бажаючих безпосередньо у даному місці.

Звичайно, тут присутні і грошові ставки, і виграші, і кінцевий розрахунок, як є вони і у залах, так званих, відеорозважальних атракціонів.

Подібні заклади сьогодні виявлені оперативниками сектору по боротьбі з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності та комп’ютерних технологій УДСБЕЗ УМВС в Житомирі та районі, Новограді-Волинському та Коростені.

Дії їх власників класифікуються Кримінальним кодексом як зайняття забороненими видами господарської діяльності – стаття 203 – і передбачають покарання у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Окрім того, ще одна законодавча норма, ст. 3 Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні», визначає відповідальність за його порушення у вигляді фінансових санкцій у розмірі восьми тисяч мінімальних заробітних плат з конфіскацією грального обладнання, а прибуток від проведення азартної гри підлягає перерахуванню до Державного бюджету України.

Як повідомив начальник управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС Юрій Крошко, на даний час за матеріалами УДСБЕЗ УМВС до Житомирського адміністративного суду подано позови про стягнення з 4 суб’єктів господарювання, які порушили названі обмеження, фінансових санкцій на загальну суму понад 25 млн. гривень. Водночас завершено розслідування 8 із 15 порушених кримінальних справ, які наразі розглядаються в судах. Тож слово за фемідою.

Алла Ващенко