Кілька цікавих фактів та поширених помилок

Думаєте, ви знаєте, яке місце на землі найсухіше? Який організм на землі найбільший, скільки почуттів у людини і скільки планет в Сонячній системі? Настав час розвінчати ваші помилки.

Найсухіше місце зовсім не Сахара, блакитний кит далеко не найбільший живий організм на землі, а планет в Сонячній системі не дев’ять, а чи вісім або більше десяти. Ці та інші факти з “Книги загальних помилок” читайте далі.

Саме посушливе місце на землі

Помилка: Пустеля Сахара

Реальність: Антарктида

Якщо в якомусь місці за рік випадає менше 250 мм. опадів, воно вважається пустелею. У Сахарі за рік опадів випадає всього 25 мм., а ось деякі райони Антарктиди не бачили опадів вже два мільйони років. Близько 2% площі Антарктиди (так звані Сухі долини) повністю вільні від льоду і снігу, і там ніколи не йде дощ. У Сухих долинах постійно дмуть так звані катабатичні вітри: холодне і густе повітря опускається вниз зі швидкістю близько 300 км/год виключно під силою тяжіння, на 100% випаровуючи всю вологу (воду, лід і сніг), що зустрічається на шляху.

До речі, в чилійській пустелі Атакама опадів випадає всього 0,1 мм. на рік, так що вона у 250 разів сухіша Сахари.

Найбільший живий організм

Помилка: блакитний кит

Реальність: опеньки

Так-так, звичайнісінькі опеньки (Armillaria ostoyae) і є найбільшим живим організмом, що з’єднується в єдине ціле під землею. Опеньок-рекордсмен в американському Національному заповіднику Малур за дві-вісім тисяч років (точний вік гриба вчені встановити не можуть) розрісся до 900 гектарів, а його грибниця є причиною загибелі безлічі дерев.

Скільки почуттів у людини?

Помилка: п’ять

Реальність: мінімум дев’ять

Зір, слух, смак, нюх, дотик – це те, що ми знаємо зі школи. Додамо до цих п’яти ще чотири: термоцепція (почуття тепла), еквібріоцепція (почуття рівноваги), ноціцепція (почуття болю) і проприоцепція (розуміння, де знаходяться частини нашого тіла, коли ми навіть не відчуваємо і не бачимо їх. Закрийте очі і покачайте ногою – ви все одно будете знати, де знаходиться ваша ступня).

Існування перерахованих вище дев’яти почуттів ніким не заперечується, а от далі думки вчених розходяться. Чи вважати почуттям почуття голоду, спраги, небезпеки, глибини і т.п.? Так що в широкому сенсі в людини не менше двадцяти одного почуття.

Скільки планет у Сонячній системі?

Помилка: дев’ять

Реальність: або вісім, або десять і більше

У будь-якому випадку дев’ять планет в Сонячній системі – це неправильна відповідь. Навіть найбільш консервативні астрономи вже вважають Плутон планетою за культурними, а не науковими міркуваннями. Іншими словами, не хочуть принижувати статус Плутона, щоб не плутати звичайних людей. Плутон – це “крихітна” кулька льоду, одна з 60 тисяч маленьких кометоподібних об’єктів, що утворюють пояс Койпера на задвірках Сонячної системи. На сьогоднішній день офіційно зареєстровано 330.795 таких небесних тіл, і кожен місяць астрономи відкривають ще по 5000 нових.

До речі, десятою планетою Сонячної системи до 1850-х років вважався Церес, але потім його статус був знижений до астероїда. Хто знає, можливо і Плутон повторить долю Цереса.

Метелики летять на полум’я

Реальність: метеликів на полум’я зовсім не тягне

Багато комах використовують природні джерела світла (Сонце і Місяць) як орієнтир у просторі вдень і вночі, це дозволяє комахам розраховувати свій політ. Штучні джерела світла просто збивають метеликів з пантелику: вони приймають людський міні-місяць або міні-сонце за природне джерело світла і починають вивіряти курс. А коли джерело світла настільки близько, єдина можливість не збитися з курсу – це нескінченно нарізати круги.

Як перемогти крокодила

Щоб впоратися з крокодилом, досить звичайного скотчу. М’язи, що закривають щелепи крокодила, дуже потужні, а ось м’язи, що відповідають за відкривання пащі, настільки слабкі, що ви зможете утримати пащу крокодила закритою, лише злегка натискаючи на неї рукою. Замотайте крокодилові пащу скотчем і біжіть швидше, поки не нагодилися його товариші.

Самa принизлива поразка Наполеона

Помилка: Ватерлоо

Реальність: Наполеон відступив перед кроликами

У 1807-му році Наполеон відзначав полюванням на кроликів підписання Тільзітського мирного договору. Начальник штабу імператора Олександр Бертьє, щоб босові було не до нудьги, з такої нагоди купив кілька тисяч кролів, та ось біда – кролики виявилися не дикими, а домашніми.

Коли імператор приїхав на полювання, кролики, побачивши людину в трикутному капелюсі, прийняли його за господаря, який зібрався їх годувати, а не вбивати. На Наполеона щодуху (зі швидкістю 50 км/год) кинулися кілька тисяч кролів, і навіть батоги лакеїв не могли зупинити голодних звірів. Наполеону нічого не залишалося як встрибнути в карету і з ганьбою ретируватися геть.